Crypto

Analiza cijena 12/28: BTC, ETH, BNB, XRP, DOGE, ADA, MATIC, DOT, LTC, UNI

Bitkoin i odabrani altcoini su se smanjili sa nivoa otpora iznad glave, što ukazuje da medvjedi ostaju pod kontrolom.

Zlato je bilo bolje u 2022. u odnosu na tržišta dionica Sjedinjenih Država i Bitcoin (BTC). Žuti metal je gotovo stabilan za godinu, dok je S&P 500 pao za više od 19%, a Bitcoin je pao za otprilike 64%.

Oštar pad cijene bitkoina podjednako je povrijedio i kratkoročne i dugoročne investitore. Prema podacima Glassnodea, 1.889.585 bitkoina koje drže kratkoročni vlasnici bilo je u gubitku od 26. decembra, dok je gubitak dugoročnih vlasnika iznosio 6.057.858 bitkoina.

Dnevne performanse tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

Uprkos dobrom prikazu zlata i lošim performansama Bitcoina u 2022. godini, milijarder investitor Mark Cuban nastavlja da favorizuje Bitcoin u odnosu na zlato. Dok je govorio u podcastu Billa Mahera Club Random, Cuban je rekao Maheru: “Ako imaš zlato, glup si kao jebem.” Savjetovao je Mahera da “samo nabavi Bitcoin”.

Može li Bitcoin dovesti do oporavka u posljednjih nekoliko dana u godini ili će kripto tržišta zatvoriti godinu uz cviljenje? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitkoin je bio zaglavljen unutar uskog raspona između 16.559 dolara i 20-dnevnog eksponencijalnog pokretnog prosjeka (16.877 dolara) posljednjih nekoliko dana. Ovo ukazuje da i bikovi i medvjedi leže nisko tokom sezone praznika.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

20-dnevni EMA postepeno opada, a indeks relativne snage (RSI) je blizu 43, što ukazuje na blagu prednost medvjeda.

Ako se cijena smanji i padne ispod 16.500 dolara, prodaja bi mogla ubrzati i par BTC/USDT bi mogao pasti na zonu podrške od 16.000 do 15.476 dolara.

Očekuje se da će kupci žestoko braniti ovu zonu, jer ako se sruši, par bi mogao započeti sljedeću dionicu silaznog trenda.

Ako se cijena podigne sa trenutnog nivoa i probije iznad pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bikovi pokušavaju da se vrate. Par bi tada mogao skočiti na 18,388 dolara gdje bi rast mogao ponovo naići na blokadu.

ETH/USDT

Neuspjeh bikova da potisnu eter (ETH) iznad 20-dnevne EMA (1.223 dolara), ukazuje na to da medvedi žustro brane nivo. To je možda navelo bikove da se predaju i zatvore svoje pozicije.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Par bi sada mogao pasti na 1,182 dolara. Ako se ova podrška ne održi, ETH/USDT par bi mogao potonuti na robusnu podršku na 1.150 dolara. Ako cijena odskoči sa ovog nivoa sa snagom, to će sugerirati da bi se par mogao konsolidirati između 1.150 i 1.352 dolara nekoliko dana.

S druge strane, ako cijena padne ispod 1.150 dolara, par će završiti medvjeđi obrazac glave i ramena. Par bi mogao prvo da padne na 1,075 dolara, a zatim da padne prema cilju uzorka od 948 dolara.

BNB/USDT

Kupci su pokušali da katapultiraju BNB (BNB) iznad zone otpora iznad glave između 250 i 255 dolara 27. decembra, ali su medvjedi ostali na svome. Ovo sugeriše da medvjedi pokušavaju da preokrenu nivo od 250 dolara u otpor.

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

BNB/USDT par bi sada mogao da padne na trenutnu podršku na 236 dolara. Ako se cijena odskoči sa ovog nivoa, to će ukazati na to da bi par mogao ostati zaglavljen unutar uskog raspona između 236 i 255 dolara još neko vrijeme. To bi moglo povećati vjerovatnoću prekida iznad otpora iznad glave.

Naprotiv, ako cijena padne ispod 236 dolara, to će sugerirati da medvjedi pokušavaju potvrditi svoju nadmoć. Par bi tada mogao ponovo testirati kritičnu podršku na 220 dolara. Probijanje ispod ovog nivoa moglo bi otvoriti vrata za mogući pad na 200 dolara.

XRP/USDT

XRP (XRP) je porastao iznad 20-dnevne EMA (0,36 dolara) 26. decembra, ali bikovi nisu mogli da izdrže tempo i savladaju barijeru na liniji otpora simetričnog trougla. Ovo je možda dovelo u iskušenje kratkoročne bikove da knjiže profit.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

XRP/USDT par je pao ispod 20-dnevne EMA 28. decembra. Par bi sada mogao da opadne na liniju podrške trougla. Ovo sugerira da bi par mogao produžiti svoj boravak unutar trougla još neko vrijeme.

Sljedeći trend trenda će vjerovatno početi nakon što cijena pobjegne iz trougla. Ako cijena padne ispod trougla, par bi mogao pasti na 0,30 dolara, a zatim na 0,25 dolara. Alternativno, ako se cijena podigne i probije iznad trougla, par bi mogao porasti na 0,41 USD.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) je pao na ključnu podršku na 0,07 dolara 28. decembra. Ovaj nivo je uspješno odbio napade medvjeda u tri prethodna navrata, pa će bikovi ponovo pokušati da ga zaštite.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena odskoči od trenutnog nivoa i probije iznad linije silaznog trenda, obrazac medvjeđeg silaznog trougla će biti negiran. To bi moglo rezultirati kratkim pokrivanjem od strane agresivnih medvjeda, gurajući cijenu na 0,11 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena probije i zatvori ispod 0,07 dolara, obrazac opadajućeg trougla će se završiti. To bi moglo započeti silazni pokret prema 0,06 dolara i nakon toga do ključne podrške blizu 0,05 dolara.

ADA/USDT

Oporavak Cardana (ADA) stao je odmah ispod 20-dnevne EMA (0,27 dolara) 27. decembra, što ukazuje na to da su akcije pomoći rasprodate.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvjedi će pokušati spustiti cijenu ispod jake podrške blizu 0,25 dolara. Ako to uspiju da urade, ADA/USDT par bi mogao pasti na liniju podrške padajućeg klina. Ovaj nivo je u nekoliko navrata delovao kao jaka podrška, pa će bikovi ponovo pokušati da ga agresivno brane.

S druge strane, prekid i zatvaranje iznad 20-dnevne EMA će biti prvi pokazatelj da bi se pritisak prodaje mogao smanjiti. Par bi tada mogao napredovati prema liniji silaznog trenda.

MATIC/USDT

Bikovi nisu uspjeli probiti 20-dnevnu EMA (0,82 dolara) 27. decembra, što ukazuje da je sentiment i dalje negativan i da trgovci prodaju na skupovima. Poligon (MATIC) bi mogao skliznuti na trenutnu podršku na $0,75.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena probije ispod 0,75 dolara, MATIC/USDT par bi mogao pasti na snažnu podršku na 0,69 dolara. Ovo je važan nivo na koji treba paziti jer ako pukne, par bi mogao započeti opadajući trend. Sljedeća podrška na donjoj strani je $0,52.

Ako se cijena podigne sa 0,75 dolara, to će sugerirati da bikovi kupuju na manjim padovima. Zatim će pokušati da otklone gornju prepreku na 20-dnevnoj EMA i gurnu cenu prema 0,97 dolara.

Povezano: Bitkoin je nadmašio Tesline dionice u 2022. jer cijena BTC-a ide prema gubicima od 60%.

DOT/USDT

U snažnom silaznom trendu, oporavka je obično plitka i ne traje dugo. To se dogodilo u Polkadotu (DOT), koji je odbio 27. decembra i probio se ispod podrške od 4,37 dolara 28. decembra.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Oba pokretna proseka su u trendu dole, a RSI je blizu teritorije preprodaje, što ukazuje da su medvedi čvrsto u sedištu vozača. Ako se cijena održi ispod 4,37 dolara, par DOT/USDT bi mogao pasti na sljedeću podršku na 4 dolara.

Prvi znak snage biće proboj i zatvaranje iznad 20-dnevne EMA (4,73$). Par bi tada mogao porasti do 50-dnevnog SMA (5,21$). Promjena trenda će biti signalizirana nakon što bikovi potisnu cijenu iznad linije pada trenda.

LTC/USDT

Litecoin (LTC) je skočio iznad pokretnih proseka 26. decembra, ali bikovi nisu mogli da izdrže zamah. To sugerira da potražnja prestaje na višim nivoima.

Dnevni grafikon LTC/USDT. Izvor: TradingView

LTC/USDT par je 27. decembra pao nazad ispod pokretnih proseka, a medvedi pokušavaju da povuku cenu ispod linije uzlaznog trenda 28. decembra. Ako to uspeju, par bi mogao pasti dalje na 65 dolara i kasnije na $61.

Suprotno tome, ako se cijena podigne i probije iznad pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bikovi kupuju na padovima. Bikovi će zatim ponovo pokušati da podignu cenu na gornji otpor na 75 dolara.

UNI/USDT

Dugačak fitilj na Uniswap-ovom (UNI) svećnjaku od 27. decembra pokazuje da medvedi nastavljaju da prodaju na skupovima pomoći u blizini 20-dnevne EMA (5,42 dolara).

UNI/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Medvjedi su zadržali prodajni pritisak 28. decembra i pokušavaju da održe cenu ispod linije podrške trougla. Postoji jaka podrška blizu 5 dolara, ali ako ovaj nivo popusti, UNI/USDT par bi mogao da počne silazni potez na 4,60 dolara.

Ako kupci žele da spreče pad, moraće brzo da gurnu cenu nazad iznad pokretnih proseka. To bi moglo zarobiti agresivne medvjede i potjerati par prema liniji otpora trougla.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *