Crypto

Analiza cijena 11/25: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, DOGE, MATIC, DOT, LTC, UNI

Bitkoin i većina glavnih altcoina svjedoci su oporavka, ali će viši nivoi vjerovatno privući snažnu prodaju od strane medvjeda.

Kolaps FTX-a zadao je veliki udarac ionako krhkom raspoloženju među investitorima u kriptovalute. Iako je brz oporavak malo vjerojatan, kompanija za analizu blokova Chainalysis rekla je da bi kripto univerzum mogao izaći jači iz ove krize. Voditelj istraživanja Chainalysis Eric Jardine došao je do zaključka nakon što je uporedio pad FTX-a sa padom planine Gox.

Još jedna smirujuća izjava došla je od analitičara Bloomberg Intelligence berzanskog fonda Jamesa Seyffarta, koji je rekao da postoji “99,9% šanse” da Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) drži Bitcoin (BTC) za koji tvrdi. Dodao je da je malo vjerovatno da će GBTC biti likvidiran.

Dnevne performanse tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

Negativni događaji proteklih dana, čini se, nisu uplašili male investitore koji su i dalje nagomilani. Prema analitičkoj kompaniji za blockchain Glassnode, broj novčanika koji drže najmanje jedan bitkoin ili više porastao je u novembru i dostigao 950.000.

Mogu li Bitcoin i altcoini produžiti svoj oporavak u bliskoj budućnosti? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitcoin je 21. novembra odskočio na 15.476 dolara, što ukazuje da niži nivoi privlače kupovinu od strane agresivnih bikova. Indeks relativne snage (RSI) formirao je bikovsku divergenciju, sugerirajući da medvjedi možda gube stisak.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Kupci će pokušati gurnuti cijenu iznad zone otpora iznad glave između 20-dnevnog eksponencijalnog pokretnog prosjeka (17.186 dolara) i 17.622 dolara. Ako to uspiju, par BTC/USDT bi mogao ukazivati ​​na moguću promjenu trenda.

Par bi tada mogao porasti do 50-dnevnog jednostavnog pokretnog prosjeka (18.718 dolara) i nakon toga izazivati ​​psihološki nivo od 20.000 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena smanji sa trenutnog nivoa ili otpora iznad glave, to će sugerirati da medvjedi ostaju prodavci na skupovima pomoći. Medvjedi će zatim ponovo pokušati da potope par ispod 15.588 dolara i nastavljaju opadajući trend. Sljedeća podrška na donjoj strani je 12.200 dolara.

ETH/USDT

Eter (ETH) se odbio od jake podrške blizu 1.073 dolara 22. novembra i probio se iznad linije pada trenda 24. novembra. Ovo sugeriše da bikovi pokušavaju da se vrate.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Par ETH/USDT bi mogao sledeće da poraste na 20-dnevnu EMA (1,248 dolara), što je važan nivo na koji treba paziti. Ako kupci prevaziđu ovu barijeru, par bi mogao pokušati da se podigne na liniju otpora silaznog kanala.

S druge strane, ako se cijena smanji u odnosu na 20-dnevnu EMA, to će sugerirati da sentiment ostaje negativan i da trgovci prodaju na skupovima. Medvjedi će tada nastojati da povuku cijenu do linije podrške kanala. Ako ova podrška pukne, par bi mogao pasti u kritičnu zonu podrške između 1.000 i 881 dolara.

BNB/USDT

BNB (BNB) se 21. novembra probio ispod jake podrške od 258 dolara, ali se pokazalo da je to bila zamka za medvjede. Cena je porasla 22. novembra, a zamah je dodatno porastao 23. novembra. Ovo je dovelo cenu do gornjeg otpora na 300 dolara.

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

Bikovi i medvjedi su svjedoci teške borbe na 300 dolara kao što se vidi iz uzorka Doji svijećnjaka formiranog 24. i 25. novembra. Ako bikovi izađu na vrh, par BNB/USDT bi se mogao popeti na 338 dolara gdje bi medvedi ponovo mogli da se popnu na jaka odbrana.

Naprotiv, ako se cijena smanji sa trenutnog nivoa i probije ispod pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bi par mogao ostati u rasponu između 258 i 300 dolara još nekoliko dana.

XRP/USDT

XRP (XRP) je porastao sa 0,34 dolara 21. novembra i skočio iznad simetričnog trougla i 20-dnevne EMA (0,40 dolara) 24. novembra. Ovo je pokazalo da je neizvesnost između kupaca i prodavaca rešena u korist bikova.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Kupci pokušavaju da nadograđuju prednost tako što guraju cenu iznad gornjeg otpora na 0,41 dolara. Ako uspiju, par XRP/USDT bi mogao dobiti zamah i porasti na 0,50 dolara, a zatim na 0,56 dolara.

Međutim, medvjedi će vjerovatno imati druge planove. Pokušat će zaustaviti oporavak na 0,41 dolara i povući cijenu nazad u trokut. Ako se to dogodi, agresivni bikovi mogu biti zarobljeni i par bi tada mogao pasti na liniju podrške.

ADA/USDT

Cardano (ADA) je u snažnom silaznom trendu. Bikovi su 22. novembra kupili pad ispod 0,30 dolara, ali se bore da potisnu cijenu na 20-dnevni EMA (0,33 dolara).

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Pokretni proseci koji se spuštaju ukazuju na to da medvedi imaju prednost, ali RSI formira bikovsku divergenciju, što sugeriše da se pritisak prodaje možda smanjuje. Prvi znak snage biće proboj iznad 20-dnevne EMA. ADA/USDT par bi tada mogao pokušati da se podigne na 50-dnevni SMA (0,36 dolara), a zatim na liniju pada trenda.

Umesto toga, ako se cena spusti sa trenutnog nivoa ili 20-dnevne EMA, par bi mogao da produži svoj silazni trend i padne na liniju podrške.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) se odbio od podrške na 0,07 dolara 21. novembra, što ukazuje da bikovi pokušavaju uspostaviti viši minimum na ovom nivou.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Reli za pomoć je dostigao 0,09 dolara gdje će bikovi vjerovatno naići na snažan otpor medvjeda. Ako se cijena smanji sa trenutnog nivoa, DOGE/USDT par bi mogao ostati u rasponu između 0,07 i 0,09 dolara neko vrijeme.

Suprotno tome, ako kupci podignu cijenu iznad gornjeg otpora, bikovski zamah bi se mogao povećati i par bi mogao započeti rast na 38,2% Fibonačijevog nivoa povratka od 0,10 dolara, a zatim do 50% nivoa povratka od 0,11 dolara.

MATIC/USDT

Poligon (MATIC) se odbio od linije uzlaznog trenda 21. novembra, ali je rast olakšanja odbio od pokretnih proseka 24. novembra. Ovo sugeriše da su medvedi aktivni na višim nivoima.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Prodavci mogu ponovo pokušati da spuste cijenu ispod linije uzlaznog trenda. Ako to uspeju, MATIC/USDT par bi mogao pasti na važnu podršku na 0,69 dolara. Očekuje se da će bikovi energično braniti ovaj nivo, jer ako pukne, par bi mogao započeti novi niz i pasti na 0,52 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena podigne i poraste iznad pokretnih prosjeka, kratkoročna prednost bi se mogla okrenuti u korist bikova. Par bi tada mogao porasti na 0,97 dolara, a kasnije na 1,05 dolara.

Povezano: Hoće li Bitcoin dostići 110 hiljada dolara 2023.? 3 razloga da sada budete bikovski na BTC-u

DOT/USDT

Polkadot (DOT) se odbio od 5 dolara suočava se sa otporom blizu 20-dnevne EMA (5,69 dolara). Ovo sugerira da medvjedi i dalje gledaju na skupove kao na priliku za prodaju.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena smanji sa ovog nivoa, medvjedi će pokušati povući par DOT/USDT do ključne podrške na 5 dolara. Probijanje i zatvaranje ispod ovog nivoa će ukazati na nastavak opadajućeg trenda. Par bi tada mogao pasti na 4,32 dolara.

Da bi poništili ovo negativno mišljenje, bikovi će morati da potisnu i održe cenu iznad pokretnih proseka. Ako to uspiju izvući, to će sugerirati da bi se trend opadanja mogao završiti. Par bi tada mogao porasti na 7,43 dolara.

LTC/USDT

Litecoin (LTC) je skočio i zatvorio se iznad gornjeg otpora od 75 dolara 23. novembra, ali bikovi nisu mogli da se nadograđuju na proboj. Medvjedi pokušavaju da povuku cijenu ispod 75 dolara 25. novembra.

Dnevni grafikon LTC/USDT. Izvor: TradingView

Ako uspiju, par LTC/USDT bi mogao pasti na 20-dnevnu EMA (65 dolara). Ovo je važan nivo na koji treba paziti jer će snažan odbitak od njega sugerirati promjenu sentimenta od prodaje na relijima do kupovine na padovima. Bikovi će tada nastojati da gurnu cijenu iznad 84 dolara i otvoriće vrata za mogući rast na 104 dolara.

Alternativno, ako medvjedi povuku cijenu ispod 20-dnevne EMA, to će ukazati na to da viši nivoi i dalje privlače prodavce. Par bi tada mogao pasti na 50-dnevni SMA (58 dolara).

UNI/USDT

Uniswap (UNI) je formirao veliki simetrični trougao, što ukazuje na neodlučnost među bikovima i medvjedima. Cijena se odbila od linije podrške trougla 22. novembra, što ukazuje na kupovinu na nižim nivoima.

UNI/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Pokušaj oporavka mogao bi se suočiti s otporom na pokretnim prosjecima. Ako se cijena od nje okrene naniže, medvjedi će ponovo pokušati potopiti par UNI/USDT ispod trougla. Ako se to dogodi, par bi mogao pasti na 3,33 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako bikovi pokreću cijenu iznad pokretnih prosjeka, par bi se mogao popeti na liniju otpora trougla. Ovaj nivo bi mogao da deluje kao velika prepreka, ali ako ga bikovi savladaju, par bi mogao porasti na 8 dolara i nakon toga pokušati da se podigne na 10 dolara.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Tržišne podatke obezbjeđuje HitBTC razmjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.