Crypto

Analiza cijena 11/18: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, DOGE, MATIC, DOT, UNI, LTC

Bitkoin i odabrani altcoini se bore da se izdignu iznad svojih neposrednih nivoa otpora, što ukazuje da medvedi ostaju u potpunoj kontroli.

Osjećaj u cijelom ekosistemu kriptovaluta ostaje krhak dok tržišni učesnici procjenjuju utjecaj FTX krize na različita poduzeća unutar i izvan kripto sektora. Trgovačka firma QCP Capital je u svom najnovijem cirkularu na Telegramu rekla da bi kripto imovina mogla nastaviti sa slabim učinkom do nove godine. QCP predviđa da će Bitcoin (BTC) pasti na 12.000 dolara, a eter (ETH) na 800 dolara.

Gledajući sa vedrije strane, FTX bi mogao biti posljednji veliki igrač koji bi zagrizao prašinu tokom trenutnog ciklusa medvjeđeg tržišta, kaže CK Zheng, suosnivač kripto hedž fonda ZX Squared Capital.

Zheng je također dodao da institucionalni investitori koji imaju dugoročan horizont mogu nastaviti ulagati u blockchain tehnologiju i odabrati kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum.

Dnevne performanse tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

Kada je raspoloženje medvjeđe, glasine stvaraju paniku među trgovcima koji iz straha bacaju svoje vlasništvo. Obično ove prilike čine dno. Trgovci mogu ostati oprezni i izbjegavati velike opklade dok se prašina ne slegne i tržišta ne potvrde dno.

Koji su važni nivoi na koje treba obratiti pažnju i koji bi mogli ukazivati ​​na to da je korekcija možda gotova? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitcoin nastavlja da se trguje ispod nivoa od 17.622 dolara, što je negativan znak. Nakon perioda visoke volatilnosti, cijena je ostala unutar raspona između 16.229 i 17.190 dolara.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

20-dnevni eksponencijalni pokretni prosjek (17.980 dolara) se spušta, a indeks relativne snage (RSI) je na negativnoj teritoriji, što ukazuje da medvedi imaju kontrolu. Ako se cijena smanji i probije ispod 16.229 dolara, par BTC/USDT bi mogao ponovo testirati najniži nivo od 9. novembra od 15.588 dolara.

Probijanje i zatvaranje ispod ove podrške moglo bi izazvati paničnu prodaju, koja bi mogla povući par na 12.200 dolara. Naprotiv, ako kupci podignu cijenu iznad 17.190 dolara, to će sugerirati jaku potražnju na nižim nivoima.

Par bi se tada mogao skupiti u zonu otpora iznad glave između 17.622 dolara i 20-dnevne EMA. Prekid i zatvaranje iznad ove zone može ukazivati ​​na početak novog pokreta naviše.

ETH/USDT

Eter je posljednjih dana postepeno gubio tlo pod nogama. Medvjedi mogu pokušati izgraditi svoju prednost povlačeći cijenu ispod trenutne podrške od 1.171 dolara. Ako uspiju, par bi mogao pasti na liniju podrške silaznog uzorka kanala.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Opadajući 20-dnevni EMA (1.325 dolara) i RSI u negativnoj zoni ukazuju na to da prodavci imaju prednost. Ako medvjedi povuku cijenu ispod linije podrške kanala, prodaja bi se mogla ubrzati i par ETH/USDT bi mogao pasti na 1.000 dolara.

Prvi znak snage će biti proboj i zatvaranje iznad pokretnih proseka. Takav potez bi mogao otvoriti kapije za moguće povećanje linije silaznog trenda. Bikovi će morati da uklone ovu prepreku kako bi signalizirali početak novog pokreta naviše.

BNB/USDT

BNB (BNB) je još jednom pao blizu jake podrške od 258 dolara 17. novembra, ali su bikovi držali svoju poziciju. Kupci će sada pokušati pokrenuti akciju pomoći koja bi mogla dostići 20-dnevnu EMA (291 USD).

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

Opadajući 20-dnevni EMA i RSI na negativnoj teritoriji ukazuju na to da medvjedi imaju kontrolu. Ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa ili 20-dnevne EMA, medvjedi će još jednom pokušati da probiju podršku na 258 dolara. Ako uspeju, par BNB/USDT bi mogao skočiti na 239 dolara, a zatim na 216 dolara.

Suprotno tome, ako bikovi gurnu cijenu iznad 20-dnevne EMA, par bi mogao porasti do gornjeg otpora na 300 dolara. Bikovi će morati da uklone ovu prepreku kako bi otvorili vrata za mogući rast od 338 dolara.

XRP/USDT

XRP (XRP) se suočava sa prodajom blizu linije pada trenda. Ovo sugeriše da medvjedi pokušavaju da nadograđuju svoju prednost i povuku cenu ispod trenutne podrške od 0,36 dolara.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Opadajući 20-dnevni EMA (0,41$) i RSI na negativnoj teritoriji ukazuju na to da bi put najmanjeg otpora mogao biti na dole. Ako nivo od 0,36 dolara popusti, par XRP/USDT bi mogao pasti na 0,32 dolara.

Da bi poništili ovaj medvjeđi pogled, kupci će morati da savladaju težak izazov u zoni između linije pada trenda i 0,41 dolara. Ako se to dogodi, par bi mogao dobiti zamah i ojačati prema 50-dnevnom SMA (0,45 dolara).

ADA/USDT

Cardano (ADA) ostaje u snažnom silaznom trendu i medvjedi pokušavaju da spuste cijenu ispod ključne podrške na 0,31 dolara. Međutim, bikovi će vjerovatno imati druge planove i možda će pokušati agresivno da brane ovaj nivo.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Bilo koji oporavak će se verovatno suočiti sa jakim otporom u zoni između 0,35 dolara i 20-dnevne EMA (0,36 dolara). Ako se cijena okrene prema dolje iz ove zone, povećava se vjerovatnoća probijanja ispod 0,31 dolara. ADA/USDT par bi tada mogao pasti na liniju podrške. Ovo je važan nivo na koji treba paziti jer ako pukne, sljedeća stanica bi mogla biti $0,25.

Ovo negativno mišljenje bi moglo poništiti u bliskoj budućnosti ako kupci gurnu cijenu iznad 20-dnevne EMA. Par bi tada mogao porasti do linije pada trenda. Probijanje i zatvaranje iznad ovog otpora može ukazivati ​​na potencijalnu promjenu trenda.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) se posljednjih dana trguje između pokretnih prosjeka. Ovo sugeriše da bikovi kupuju padove do 50-dnevnog SMA (0,08 dolara), a medvedi prodaju olakšice do 20-dnevnog EMA (0,09 dolara).

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Opadajući 20-dnevni EMA i RSI odmah ispod srednje tačke ukazuju na manju prednost medvjeda. Ako se cijena smanji i sklizne ispod 50-dnevnog SMA, par DOGE/USDT bi mogao pasti na 0,07 dolara, a kasnije na 0,06 dolara.

Bikovi će vjerovatno imati druge planove jer će pokušati da potisnu i održe cijenu iznad gornjeg otpora na 20-dnevnoj EMA. Ako uspiju, par bi mogao započeti snažniji oporavak i ojačati prema $0,12.

MATIC/USDT

Nakon trgovanja između pokretnih proseka u proteklih nekoliko dana, Poligon (MATIC) je 17. novembra zatvorio ispod 50-dnevnog SMA (0,89 dolara). Kupci su pokušali da gurnu cenu nazad iznad 50-dnevnog SMA 18. novembra, ali su suočavajući se s jakim otporom medvjeda.

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako kupci gurnu cijenu nazad iznad 50-dnevnog SMA, par MATIC/USDT bi mogao porasti na 20-dnevni EMA (0,95 dolara). Medvedi će verovatno izgraditi snažnu odbranu na ovom nivou, ali ako bikovi savladaju ovu barijeru, par bi se mogao povećati na 1,05 dolara.

Alternativno, ako cijena ne uspije porasti iznad pokretnih prosjeka, to će sugerirati da sentiment ostaje negativan i da trgovci prodaju na skupovima. To bi moglo povećati vjerovatnoću pada na uzlaznu liniju trenda.

Povezano: Binance vidi rekordan priliv od 138.000 BTC jer se mišljenja razlikuju o tome šta će cijena Bitcoina učiniti sljedeće

DOT/USDT

Akcija cijena posljednjih nekoliko dana formirala je zastavicu, koja općenito djeluje kao obrazac nastavka. Opadajući pokretni proseci i RSI na negativnoj teritoriji ukazuju na to da prodavci imaju prednost u Polkadotu (DOT).

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena spusti i padne ispod zastavice, prodaja bi mogla porasti. DOT/USDT par bi mogao da započne sledeću fazu opadajućeg trenda na probijanju ispod 5,32 dolara. Sljedeća podrška na donjoj strani je 4,32 dolara.

Suprotno tome, ako cijena nastavi da raste i probije se iznad zastavice, to će poništiti medvjedast setup. Par bi tada mogao porasti do 50-dnevnog SMA (6,22 dolara). Pauza i zatvaranje iznad ovog nivoa može ukazivati ​​na to da bi kratkoročni pad mogao biti gotov.

UNI/USDT

Uniswap (UNI) je odbio od 50-dnevnog SMA (6,43 dolara) 16. novembra, ali bikovi pokušavaju da formiraju viši minimum na 5,66 dolara.

UNI/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Bikovi će morati da potisnu i održe cenu iznad 50-dnevnog SMA da bi dobili prednost. Ako uspeju da to urade, par UNI/USDT bi mogao da pokuša da se podigne na 7,36 dolara i nakon toga na 7,79 dolara.

Dugačak fitilj na svijećnjaku od 18. novembra pokazuje da medvjedi brane pokretne prosjeke. Opadajući 20-dnevni EMA (6,20 dolara) i RSI odmah ispod srednje tačke ukazuju na to da su medvedi u prednosti. Probijanje i zatvaranje ispod $5,66 može otvoriti put za ponovno testiranje od $5,14.

LTC/USDT

Litecoin (LTC) je probio i zatvorio se iznad 20-dnevne EMA (59 dolara) 17. novembra, a RSI je skočio u pozitivnu teritoriju, što ukazuje da bikovi imaju blagu prednost.

Dnevni grafikon LTC/USDT. Izvor: TradingView

Kretanje naviše će se vjerovatno suočiti sa jakim otporom na 65 dolara. Ako se cijena smanji sa ovog nivoa, par LTC/USDT bi ponovo mogao pasti prema pokretnim prosjecima.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako kupci pokreću i održavaju cijenu iznad 65 dolara, bikovski zamah bi se mogao povećati i par bi mogao pokušati da se podigne na gornji otpor na 75 dolara.

Od medvjeda se očekuje da brane ovaj nivo svom snagom. Ako cijena padne sa 75 dolara, to će sugerirati da bi par mogao produžiti svoj boravak unutar raspona od 46 do 75 dolara za još nekoliko dana.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.