Crypto

Analiza cijena 1/25: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, DOGE, MATIC, DOT, LTC, AVAX

Bitcoin (BTC) je konsolidovao blizu 23.000 dolara poslednjih nekoliko dana. Sljedeće veliko pitanje koje muči investitore je da li je reli završen ili će Bitcoin nastaviti sa oporavkom.

Snažan rast Bitcoin-a od početka godine do danas je kratkoročno skrenuo nekoliko analitičara na bikove. Predviđaju da će Bitcoin produžiti svoj rast i dostići 25.000 dolara, pa čak i 30.000 dolara.

Međutim, na nešto duži rok, čini se da su analitičari podijeljeni. U komentaru za Cointelegraph, ekonomist Lyn Alden rekao je da bi se bitkoin mogao suočiti sa “znatnom opasnošću” u drugoj polovini 2023. godine kako se povećavaju rizici likvidnosti.

Dnevne performanse tržišta kriptovaluta. Izvor: Coin360

S druge strane, izvršni direktor ARK Investa i glavni investicijski direktor Cathie Wood rekla je u video blogu kompanije 23. januara da bi kripto imovina mogla svjedočiti velikom preokretu u 2023. dok se Fed okreće zbog pada inflacije.

Koji su kritični nivoi podrške i otpora na koje treba obratiti pažnju? Proučimo grafikone 10 najboljih kriptovaluta da saznamo.

BTC/USDT

Bitcoin je bio svjedok bitke klackalice blizu 22.800 dolara. Medvedi žele da zaustave kretanje naviše na ovom nivou, ali bikovi nisu voljni da se predaju.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Rastući 20-dnevni eksponencijalni pokretni prosek (20.700 dolara) i indeks relativne snage (RSI) u zoni prekomerne kupovine sugerišu da bikovi imaju prednost. Kupci će morati da podignu cijenu iznad 23,371 dolara da bi započeli sljedeću dionicu skupa na 25,211 dolara.

Ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod 22.292 dolara, to bi moglo izazvati zaustavljanje nekoliko kratkoročnih trgovaca. To bi moglo intenzivirati prodaju i par BTC/USDT bi mogao pasti na 21.480 dolara.

Ako se cijena odskoči sa ovog nivoa, bikovi će ponovo pokušati da nastave uzlazno kretanje. Kratkoročni trend se može pretvoriti u pad ispod 20.400 dolara.

ETH/USDT

Nakon formiranja Doji svećnjaka 22. i 23. januara, Eter (ETH) je 24. januara naglo skrenuo, ukazujući da je neizvesnost rešena u korist medveda.

ETH/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

ETH/USDT par se korigovao na 20-dnevnu EMA (1.496 dolara) 25. januara, što je ključna podrška na koju treba obratiti pažnju. Ako cijena odskoči sa ovog nivoa, to će sugerirati da sentiment ostaje pozitivan i da trgovci kupuju blizu podrške.

Par bi tada mogao ponovo testirati otpor na 1.680 dolara. Prekid iznad ovog nivoa mogao bi da signalizira početak sledećeg koraka naviše. Par bi mogao prvo porasti na 1.800 dolara, a zatim skočiti na 2.000 dolara.

Ovaj bikovski pogled mogao bi biti negiran u kratkom roku ako cijena padne ispod 20-dnevne EMA. Par bi tada mogao pasti na 1,352 dolara.

BNB/USDT

BNB (BNB) je skočio iznad gornje barijere na 318 dolara 24. januara, ali bikovi nisu mogli da održe proboj kao što se vidi iz dugog fitilja na dnevnom svećnjaku.

Dnevni grafikon BNB/USDT. Izvor: TradingView

Bikovi su kupili pad do 20-dnevne EMA (290 dolara) 25. januara, što se vidi iz dugog repa na svijećnjaku. Ovo sugeriše da bi par BNB/USDT mogao da se kreće između 20-dnevne EMA i 318 dolara dok bikovi i medvjedi pokušavaju da uspostave svoju nadmoć.

Ako cijena poraste iznad 318 dolara, to će ukazivati ​​na to da su bikovi savladali medvjede. To bi moglo katapultirati par na 360 dolara. S druge strane, kolaps ispod 20-dnevne EMA bi mogao nagnuti prednost u korist medvjeda. Par bi tada mogao da padne na 50-dnevni SMA (270 dolara).

XRP/USDT

XRP (XRP) je 23. januara probio iznad graničnog otpora od 0,42 dolara, ali se pokazalo da je to bila zamka za bikove. Medvjedi su povukli cijenu nazad ispod nivoa proboja 24. januara.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Kritični nivo koji treba posmatrati na donjoj strani je 20-dnevna EMA (0,38 dolara). Ako se cijena odbije od ove podrške, to će ukazati na to da niži nivoi i dalje privlače kupce. Bikovi će tada pokušati da odbace cijenu iznad zone od 0,42 do 0,44 dolara. Ako uspiju, par XRP/USDT bi mogao početi da raste na 0,51 USD.

Ako medvedi žele da ojačaju svoju poziciju, moraće da povuku cenu ispod 20-dnevne EMA. To bi moglo dovesti u iskušenje kratkoročne trgovce da knjiže profit i par bi mogao pasti na 50-dnevni SMA (0,37 dolara).

ADA/USDT

Čini se da je Cardanoov (ADA) reli udario u zid blizu $0,38. Medvjedi su u više navrata osujećivali pokušaje bikova da savladaju ovu barijeru između 22. januara i 24. januara.

ADA/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

RSI pokazuje znakove negativne divergencije, signalizirajući da bi bikovski momentum mogao usporavati. Prodavci bi mogli dodatno ojačati svoju poziciju ako povuku i održe cijenu ispod 20-dnevne EMA (0,34 dolara). ADA/USDT par bi prvo mogao pasti na 0,32 dolara, a zatim na 50-dnevni SMA (0,30 dolara).

Alternativno, ako se cijena podigne i popne iznad 0,38 dolara, to će negirati negativnu divergenciju. Par bi tada mogao dostići 0,44 dolara.

DOGE/USDT

Dogecoin (DOGE) se suočava sa snažnim otporom na 0,09 dolara. Cijena se ponovo spustila sa ovog nivoa i skliznula na 20-dnevnu EMA (0,08 dolara) 24. januara.

DOGE/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako cijena nastavi niže i probije se ispod pokretnih prosjeka, to će sugerirati da bikovi možda gube stisak. DOGE/USDT par bi tada mogao da produži svoj boravak unutar raspona od $0,07 do $0,09 za još nekoliko dana.

Naprotiv, ako bikovi žele zadržati svoju prednost, morat će brzo pokrenuti i održati cijenu iznad 0,09 dolara. To bi moglo otvoriti vrata za rast od 0,11 dolara, što bi opet moglo djelovati kao snažan otpor.

MATIC/USDT

Bikovi su ponovo pokušali da gurnu Poligon (MATIC) iznad otpora iznad glave na 1,05 dolara 24. januara, ali medvedi nisu popustili. To je povuklo cijenu na 20-dnevnu EMA (0,93 dolara).

MATIC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako kupci žele zadržati prednost, morat će snažno zaštititi 20-dnevnu EMA. MATIC/USDT par bi tada ponovo mogao porasti na 1,05 dolara. Obično se čvrsta konsolidacija u blizini čvrstog otpora iznad glave rješava nagore. Ako bi se to dogodilo, par bi se mogao popeti na 1,16 dolara, a zatim na 1,30 dolara.

Suprotno ovoj pretpostavci, ako se cijena smanji i padne ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da bi par mogao ostati zaglavljen unutar raspona između 0,69 i 1,05 dolara još neko vrijeme.

Povezano: Šest metrika na lancu koji sugeriraju da je Bitcoin ‘generacijska prilika za kupovinu’

LTC/USDT

Litecoin (LTC) ostaje u snažnom uzlaznom trendu. Kupci su 23. januara gurnuli cijenu iznad 93 dolara, ali su medvedi prodavali na višim nivoima kao što se vidi iz dugačkog fitilja na dnevnom svijećnjaku.

Dnevni grafikon LTC/USDT. Izvor: TradingView

Cijena se povukla na 20-dnevnu EMA (84 dolara), koja će vjerovatno djelovati kao snažna podrška. Kupci će morati pogurati i održati cijenu iznad 92 dolara kako bi signalizirali nastavak rasta. LTC/USDT par bi tada mogao skočiti na 100 dolara, a kasnije na 107 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena smanji sa trenutnog nivoa ili otpora iznad glave i probije ispod 20-dnevne EMA, to će sugerirati da trgovci bilježe profit. To bi moglo započeti korekciju na nivo proboja od 75 dolara.

DOT/USDT

Polkadot (DOT) je gurnuo iznad linije otpora 23. i 24. januara, ali bikovi nisu mogli da izdrže više nivoe. To sugerira da se medvedi prodaju na skupovima.

DOT/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Dok rastući 20-dnevni EMA (5,73 dolara) ukazuje na prednost za kupce, negativna divergencija na RSI ukazuje na to da bikovski momentum možda slabi.

Ako se cijena snagom odskoči od 20-dnevne EMA, to bi moglo povećati mogućnost probijanja iznad linije otpora. DOT/USDT par bi se tada mogao popeti na 7,42 dolara, a kasnije na 8,05 dolara.

Medvjedi će dobiti prednost ako padnu cijenu ispod 20-dnevne EMA. To bi moglo započeti dublju korekciju na 5,50 dolara i ispod toga na 50-dnevni SMA (5,08 dolara).

AVAX/USDT

Avalanche (AVAX) se spustio sa linije otpora 24. januara, ukazujući da medvedi agresivno brane ovaj nivo.

AVAX/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Važna podrška koju treba posmatrati na donjoj strani je 20-dnevna EMA (15,79 dolara) jer se očekuje da će bikovi kupiti padove do ovog nivoa. Ako se cijena odskoči od 20-dnevne EMA, kupci će ponovo pokušati premostiti gornju prepreku. Ako uspiju to učiniti, AVAX/USDT par bi mogao porasti na 22 dolara, a nakon toga na 24 dolara.

Ovaj pozitivan stav bi mogao poništiti u bliskoj budućnosti ako se cijena smanji i probije ispod 20-dnevne EMA. Par bi tada mogao da padne na 50-dnevni SMA (13,48 dolara).

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *