Crypto

AML i KYC: katalizator za mainstream kripto usvajanje

Za Satoshija Nakamota, tvorca Bitcoina (BTC), motivacija za stvaranje novog ekosistema plaćanja od nule 2009. godine proizišla je iz ekonomskog haosa uzrokovanog pretjerano bujnim i rizičnim praksama kreditiranja u bankarskom sektoru, pomiješanim s pucanjem stambenih balona. u mnogim zemljama tog vremena.

„A šta mislite ko je pokupio delove nakon pada? Poreski obveznik, naravno”, rekao je Durgham Mushtaha, menadžer poslovnog razvoja u blokčein analitičkoj firmi Coinfirm, u ekskluzivnom intervjuu za Cointelegraph.

Satoshi je prepoznao potrebu za novim monetarnim sistemom zasnovanim na jednakosti i pravičnosti – sistemom koji vraća moć u ruke ljudi. Sistem bez povjerenja s anonimnim učesnicima, koji obavlja transakcije ravnopravno i bez potrebe za centralnim entitetom.

Isječak iz bijele knjige o Bitcoinu. Izvor: bitcoin.org

Međutim, kasniji pad tržišta – podstaknut početnom ponudom novčića – natjerao je kripto industriju da shvati potrebu za izgradnjom kredibiliteta, autoriteta i povjerenja proaktivnim radom s regulatorima i zakonodavcima. Unesite procedure protiv pranja novca (AML) i Upoznajte svoje klijente (KYC).

Mushtaha je započeo diskusiju naglašavajući kako je, za razliku od fiat valute, transakcije u kovanicama i tokenima izgrađenim na blockchain tehnologiji daleko lakše pratiti korištenjem on-chain analitike i AML alata. Nadalje, uvođenje KYC procedura za identifikaciju i legitimizaciju korisnika na velikim kripto berzama rezultiralo je daleko snažnijim finansijskim sistemom koji je postao otporniji na pranje novca i druge nezakonite aktivnosti.

Kao rezultat toga, to je efektivno ojačalo imidž sektora i privuklo više ljudi da vjeruju svom teško zarađenom novcu na tržištu. „Vidim da sljedeće bikovsko tržište postaje prijelomni trenutak, u kojem mase zarone u kriptovalute dok se strahovi raspršuju i sektor raste eksponencijalno“, rekao je.

Uticaj KYC-a i AML-a na evoluciju finansija

Rane rasprave i implementacija globalnog AML i KYC zakonodavstva datiraju unatrag pet decenija, obilježene uspostavljanjem Zakona o bankovnoj tajni (BSA) 1970. godine i globalne Radne grupe za finansijske mjere (FATF) 1989. godine. „Indikatori scenarija rizika razvijeni su u tradicionalne finansije u proteklih 50 godina usvojene su u kripto i nišne sektore industrije, uključujući decentralizirane financije,” dodao je Mushtaha:

„Po čemu se razlikujemo od tradicionalnih finansija su naši analitički procesi na lancu. U tradicionalnim finansijama nema blockchaina, tako da im nedostaje veliki dio slagalice jer sektor blockchaina nije izolovan.”

Dijeleći uvid u to kako izgleda današnja implementacija KYC-a i AML-a iz perspektive provajdera, Mushtaha je otkrio da Coinfirm ima preko 350 indikatora scenarija rizika koji pokrivaju pranje novca, finansiranje terorizma, sankcije, trgovinu drogom, ransomware, prevare, prijevare ulaganja i još mnogo toga.

S obzirom na to da je AML sve sofisticiraniji u prostoru decentraliziranih finansija (DeFi), „Sada vam možemo reći da li je vaš novčanik bio direktno umiješan u nezakonite aktivnosti ili je naslijedio rizik sa druge adrese primanjem sredstava od nezakonito stečenih prihoda.“ Osim toga, tehnologija je evoluirala zajedno sa kripto ekosistemom kako bi pružila profile rizika na adresama novčanika i transakcijama zasnovanim na analitici na lancu.

Smanjenje upotrebe kriptovaluta u pranju novca

Iz godine u godinu brojni izvještaji potvrđuju dosljedan pad u korištenju pranja novca – pri čemu transakcije koje uključuju nezakonite adrese predstavljaju samo 0,15% obima transakcija kriptovalutama u 2021. Mushtaha vjeruje da je ovaj nalaz opravdan.

“Onima koji su uključeni u nezakonite aktivnosti bilo bi mudro da se klone sredstava vezanih za blockchain i drže se isprobanog i testiranog dolara. Američki dolar je i dalje najkorištenija i najpoželjnija valuta za pranje novca”, rekao je on dodajući da u kripto, jednom kada se identifikuje da adresa novčanika sadrži imovinu koja je zarađena nezakonitim aktivnostima, kriminalac malo toga može učiniti.

Uz današnju regulatornu kontrolu koja osigurava da su kripto berze usklađene sa KYC, lošim akterima je teško da pretvore kripto imovinu u fiat ili ih potroše na otvorenim tržištima. Govoreći o različitim metodama koje se najčešće koriste za prenos nedozvoljenih sredstava, Mustaha je naveo:

„Naravno, oni mogu pokušati da iskoriste tehnike anonimizacije, kao što su mikseri, čaše i kovanice za privatnost, ali tada će njihova imovina biti označena i ukaljana zbog njihove upotrebe.”

Kako kriptovalute budu sve više prihvaćene i preovlađujuće globalno, kriminalci će se okrenuti crnom tržištu kako bi prodali nezakonito stečenu imovinu. S obzirom na dostupnost tržnica na kojima se novac može potrošiti bez KYC-a, buduće agencije za provođenje zakona bit će dužne da razbiju takve stranice.

KYC i AML alati sada mogu povezati IP adrese sa adresama novčanika, a algoritmi za grupisanje rade neverovatan posao u identifikaciji povezanih adresa. Takve mjere bi bilo teško, čak i akterima na državnom nivou, oprati putem razmjena izvan svojih granica. Mushtaha je dodao: „Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) ima spiskove identifikovanih adresa koje pripadaju sankcionisanim licima i entitetima. Sredstva na tim adresama su previše vruća da bi bilo ko mogao da rukuje.”

Uloga CBDC-a u suzbijanju pranja novca

Digitalne valute centralne banke (CBDC) mogle bi centralnim bankama ponuditi nivo kontrole kakav nikada nije viđen u fiat valuti. Zamislite sve probleme sa fijatom, poput vladine manipulacije i inflacije, ali sada sa snagom analitike na lancu. CBDC-i će omogućiti detaljniji nadzor potrošačkih navika korisnika, a centralnim bankama da zamrznu sredstva, ograniče ih, postave datume isteka, automatski oporezuju svaku transakciju ili čak odluče šta se može, a šta ne može kupiti kod njih. „Svaki trgovac, finansijska institucija i maloprodajni kupac bi takođe morali da se pridržavaju KYC-a, čime bi se destimulisalo pranje novca“, rekao je Mustaha.

Libra, stabilni coin baziran na blockchain-u koji je lansirala Facebookova matična kompanija Meta, nije uspjela steći popularnost kada je lansirana 2019. Posljedično, glavni razgovori o Meta-inim kripto inicijativama katalizirali su brojne vlade da isprobaju CBDC, a Kina je bila jedna od prvih koja je pokrenula njegov CBDC.

Pregled svjetske CBDC inicijative. Izvor: atlanticcouncil.org

Mogućnosti za kontrolu valute nisu jedina motivacija za ovaj talas inovacija koje sponzoriše vlada. Ističući da vlade više ne slijede zlatni standard, Mustaha je istakao današnju inflaciju kao direktan rezultat toga što federalne i centralne agencije štampaju novac po svojoj volji.

“Sjedinjene Države su štampale više dolara nego ikada prije. A rezultat toga je ogromna inflacija koja je izvan ljestvice.”

Štaviše, Mustaha je tvrdio da bi povećanje kamatnih stopa previše, prebrzo, dovelo do kolapsa katastrofalne kaskade finansijskih institucija preopterećenih dugovima. Kao rezultat toga, CBDC-ovi se ističu kao rješenje za centralne banke, dodajući da su “Prvi put centralne banke mogle uništiti novac, ali i stvoriti ga”.

Evolucija AML, KYC i tehnološki napredak

Na osnovu svog velikog iskustva u AML/KYC sektoru, Mushtaha je izjavio da se tehnologija prilagođava evoluciji propisa, a ne obrnuto. Startup platforme za trgovanje koje odluče da integrišu AML alate imaju opciju da se prijave za provajdera usluga virtuelne imovine (VASP) i licence za hartije od vrednosti. “Postati usaglašen znači da vam se otvara ogroman bazen mogućnosti. Finansiranje u ovom prostoru dostupno je samo onima koji se fokusiraju na usklađenost.” Kao rezultat toga, dobavljači AML rješenja nalaze se u premošćivanju jaza između kripto svijeta i usklađenog finansijskog sistema.

Mushtaha je podijelio primjer rada sa startupom koji trenutno razvija KYC rješenje bazirano na non-fungible token (NFT) koristeći dokaze bez znanja. „Pametnost dolazi iz njihovog prepoznavanja da NFT-ovi koji se koriste za KYC ne moraju rješavati problem dvostruke potrošnje, tako da se mogu u potpunosti isključiti iz blockchaina. Ovo onda omogućava čuvanje privatnih biometrijskih podataka na NFT-u i slanje zk-Proof-a na svaku platformu na kojoj pojedinac želi da otvori nalog.”

Iako je rješenje dizajnirano da djeluje kao centralizirani entitet za pohranjivanje NFT informacija „najvjerovatnije u dozvoljenom (javno nedostupnom) lancu“, Mushtaha potvrđuje da je to korak u pravom smjeru jer NFT služe slučajevima upotrebe KYC-a u narednoj deceniji kao digitalizacija. nastavlja da se prožima kroz vertikale industrije.

Što se tiče AML-a, novi alati i unapređenja izlaze svakog mjeseca zahvaljujući ubrzanoj stopi inovacija. Prema Mushtahi, interni alat omogućava Coinfirmu da analizira svaku adresu novčanika koja doprinosi imovini u fond likvidnosti koji se kontrolira pametnim ugovorom, dodajući da “možemo pružiti profile rizika za desetine hiljada adresa istovremeno.”

Inovacije AI koje se fokusiraju na algoritamski generirano prepoznavanje obrazaca ponašanja korisnika zasnovano na transakcijama bit će ključni trend. “Blockchain sadrži mnoštvo podataka vezanih za ponašanje, koji se mogu koristiti za analizu obrazaca pranja novca, a zatim ekstrapolirati profile rizika za adrese novčanika koje se ponašaju na ovaj način”, objasnio je Mushtaha.

Alati za mašinsko učenje, koji su prikupljali velike skupove podataka tokom godina širom kripto pejzaža, takođe će se koristiti za predviđanje potencijalnih ishoda trgovine.

Vlade prate prekogranične kripto transakcije

FATF je izdao svoje revidirane smjernice u oktobru prošle godine, gdje je svako kripto sredstvo koje čuva privatnost ili koje ne uključuje posrednika označilo kao visok rizik. Ovo nije iznenađujuće budući da je eksplicitni mandat FATF-a da eliminiše „svaku pretnju integritetu međunarodnog finansijskog sistema“, od kojih smatra da su kriptovalute. Stoga, uvođenje Pravila putovanja 2019. zahtijeva od svih VASP-a da proslijede određene informacije sljedećoj finansijskoj instituciji u transakciji.

Međutim, kada se pravilo primijeni na adrese novčanika koje nisu hostovane u posjedu privatnih osoba, „FATF izgleda postavlja temelje za primjenu pravila putovanja na ove novčanike ako se u narednih nekoliko godina povećaju ravnopravne transakcije, potencijalno nametanje prava na privatnost”, rekao je Mushtaha.

Razboritiji pristup, prema Mustahi, bio bi harmonizacija uglavnom fragmentiranih pristupa implementacije postojećeg pravila putovanja u svim jurisdikcijama, čineći prekogranične transakcije jednostavnijim, a istovremeno se fokusirajući na usklađenost sa VASP-om.

Uloga kripto preduzetnika u suzbijanju pranja novca

S obzirom na dostupnost gotovih AML rješenja dizajniranih da se prilagode posebnim zahtjevima svakog VASP-a, Mustaha vjeruje da „zaista više nema izgovora“ za zanemarivanje usklađenosti. Takođe je obaveza VASP-a da uspostave sveobuhvatne obrazovne materijale za svoje korisnike dok se svijet priprema za masovno usvajanje bez problema.

Mushtaha vjeruje da su kripto poduzetnici u jedinstvenoj poziciji da pomognu u pisanju sljedećeg poglavlja globalnog finansijskog sistema i trebali bi razumjeti da usklađenost sa AML-om nije prepreka njihovom uspjehu – već katalizator. „Većina maloprodajnih investitora želi da se bezbedno kreće ovim prostorom, upravljajući svojim rizicima tokom transakcije“, preporučio je on. “I davanje mira ovim investitorima trebao bi biti prioritet VASP-a.”

Rad na regulatornoj budućnosti

KYC i AML neophodni su elementi današnje makroekonomije i važne su komponente kripto prostora. Mustaha se ne slaže s uvjerenjem da propisi narušavaju anonimnost.

„Propisi će potaknuti masovno usvajanje, ali je na igračima u ovom prostoru da proaktivno iznesu okvir za regulativu koji podstiče inovacije dok destimuliše nedozvoljene aktivnosti. Postoji potreba da se uspostavi ravnoteža u kojoj se može pratiti pranje novca uz očuvanje privatnosti korisnika. To nisu međusobno isključivi ciljevi; možete imati oboje.”

I, investitorima, Mustaha je savjetovao staru izreku, “sami istražite”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *