Crypto

Američko ministarstvo finansija sankcionira USDC i ETH adrese povezane s Tornado Cash

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država dodalo je više od 40 adresa za kriptovalute navodno povezanih s kontroverznim mikserom Tornado Cash na listu posebno određenih državljana Ureda za kontrolu strane imovine, ili OFAC-a.

U saopštenju od ponedeljka, OFAC je efektivno zabranio američkim stanovnicima da koriste Tornado Cash i stavio 44 USD Coin (USDC) i Ether (ETH) adrese povezane sa mikserom na svoju listu posebno određenih državljana. Odeljenje je tvrdilo da su pojedinci i grupe koristili mikser za pranje više od 7 milijardi dolara kriptovaluta od 2019. godine, uključujući 455 miliona dolara koje je ukrala Lazarus grupa povezana sa Severnom Korejom. Protokol je takođe bio u središtu nekih nedavnih hakova i eksploatacije u decentralizovanim finansijama, uključujući napad od 375 miliona dolara na Wormhole u februaru i hakovanje od 100 miliona dolara na Horizon Bridge u junu.

“Uprkos javnim uvjeravanjima u suprotnom, Tornado Cash je više puta propustio da nametne efikasne kontrole osmišljene da ga spriječi u pranju sredstava za zlonamjerne sajber aktere na redovnoj osnovi i bez osnovnih mjera za rješavanje svojih rizika”, rekao je Brian Nelson, podsekretar trezora za Terorizam i finansijska obavještajna služba. “Trezor će nastaviti da agresivno sprovodi akcije protiv miksera koji peru virtuelnu valutu za kriminalce i one koji im pomažu.”

Ministarstvo finansija poduzelo je slične korake protiv miksera kriptovaluta Blender.io u maju. Prema OFAC-u, mikser je navodno obradio 20,5 miliona dolara od približno 620 miliona dolara ukradenih iz igre za zaradu Axie Infinity’s Ronin Bridge – otprilike 173,600 ETH i 25,5 miliona USDC. Pod sankcijama OFAC-a, firmama i pojedincima je blokirana njihova imovina i „osobama iz SAD je generalno zabranjeno da se bave njima“.

Povezano: Ministarstvo finansija SAD sankcionira 3 Ethereum adrese koje su navodno povezane sa Sjevernom Korejom

Tornado Cash je u julu objavio da je u potpunosti otvorio kod svog korisničkog interfejsa kao dio svojih ciljeva ka potpunoj decentralizaciji i transparentnosti. Web stranica miksera uključivala je alat za usklađenost koji je korisnicima omogućio da pokažu izvor bilo koje transakcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *