Crypto

Američko ministarstvo finansija objavljuje liste kripto rizika za potrošače, nacionalnu sigurnost

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država objavilo je u petak tri publikacije vezane za digitalnu imovinu, kao odgovor na izvršnu naredbu američkog predsjednika Joea Bidena “Osiguravanje odgovornog razvoja digitalne imovine”. Jedan od njih se posebno fokusira na kripto imovinu, a kraći akcioni plan se bavi suzbijanjem nezakonitih finansijskih rizika.

Rasprava o kripto imovini u “Kripto-aktiva: implikacije za potrošače, investitore i preduzeća” poprima ciničan ton od početka, a uvodni paragrafi izvještaja navode:

„Potencijal tehnologije blockchain da transformiše pružanje finansijskih usluga, kao što su zagovarali programeri i zagovornici, tek treba da se materijalizuje.”

Otprilike polovina izvještaja je deskriptivno istraživanje kripto imovine, nakon čega se autori okreću rizicima koje oni predstavljaju za korisnike. On dijeli rizike u tri kategorije, od kojih je prva rizik ponašanja, odnosno prakse unutar ekosistema. U izvještaju se navodi da su gubici od prijevare s kriptovalutama naglo porasli 2021. i da su na putu da prestignu taj rekord ove godine. Takođe identifikuje probleme transparentnosti različitih vrsta.

Detaljno se razmatraju operativni rizici, koji uključuju „nedostatke u informacionim sistemima ili internim procesima, ljudske greške, propuste u upravljanju i rukovodstvu, ili poremećaje zbog eksternih događaja“. Usko povezani, ali odvojeno razmatrani su rizici posredovanja kripto imovine, koji su isti rizici s kojima se investitori suočavaju na tradicionalnim tržištima, kao što su volatilnost i pitanja skrbništva, ali čine „jedinstveni krajolik“ zbog prirode kriptovaluta.

Potencijalno najvredniji dio izvještaja je duga rasprava o mogućnostima i rizicima koje kripto imovina predstavlja za ranjivu populaciju. Ovo je posebno zbog opsežnih statističkih informacija u odjeljku.

Izvještaj daje tri preporuke: budno praćenje, uz pojačanu primjenu, međuagencijsku saradnju i razmjenu informacija; da agencije proizvode više smjernica i pravila, te za veći obrazovni doseg.

Povezano: Informacije, koraci protiv pranja novca i finansiranja terorizma ključni su za borbu protiv međunarodnog digitalnog kriminala, kaže se u izvještaju Ministarstva pravde

“Akcioni plan za rješavanje rizika od nezakonitog finansiranja digitalne imovine” pristupa digitalnoj imovini iz perspektive nacionalne sigurnosti. Predlaže sedam prioritetnih akcija koje uglavnom obuhvataju napore za praćenje i provođenje na domaćem i međunarodnom planu.

Takođe preporučuje ažuriranje propisa Zakona o bankarskoj tajni i povećanje angažmana s privatnim sektorom kroz „objavljivanje službenih dokumenata, diskusija i programa Trezora koji omogućavaju razmjenu javno-privatnih i privatno-privatnih informacija.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.