Crypto

Američki zakonodavci zahtijevaju od kripto firmi da dostave informacije o raznolikosti i uključenosti

Grupa od pet poslanika iz Predstavničkog doma Sjedinjenih Država zatražila je podatke o raznolikosti i praksi uključivanja 20 velikih firmi koje se bave kriptovalutama i Web3.

U obavještenju od četvrtka, predsjedavajuća Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma Maxine Waters, zajedno s predstavnicima Joyce Beatty, Al Green, Bill Foster i Stephen Lynch, napisali su pismo u kojem su od američkih kripto firmi zatražili da dostave informacije o tome „kako i da li industrija radi na pravičnijoj okruženje za sve.” Zakonodavci su poslali pisma 20 kompanija, uključujući Aave, Binance.US, Coinbase, Crypto.com, FTX, Kraken, Paxos, Ripple i Tether, kao i kompanijama rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, Haun Ventures i Sequoia Capital.

„Postoji zabrinjavajući nedostatak javno dostupnih podataka za efikasnu procjenu raznolikosti između najvećih američkih kompanija za digitalnu imovinu i investicionih kompanija sa značajnim ulaganjima u te kompanije“, rekli su zakonodavci. “Vjerujemo da je transparentnost kritičan, prvi korak ka postizanju rasne i rodne ravnopravnosti.”

Prema uzorku pisma, predstavnici Predstavničkog doma zatražili su podatke i politike o raznolikosti i uključivanju od 20 firmi počevši od januara 2021. Čini se da je upit napravljen kao odgovor na istrage Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma 2020. i 2021. koje su zaključile da „postoji još mnogo posla treba uraditi na povećanju raznolikosti i inkluzije” u velikim bankama i investicionim firmama. Zakonodavci su zatražili od kompanija da odgovore do 2. septembra.

Povezano: Američki zakonodavci pitaju za EPA, DOE praćenje emisija kripto rudarenja, potrošnju energije

Čini se da podaci drugih grupa podržavaju zaključke američkih zakonodavaca. Izvještaj Digitalundivided-a za 2020. pokazao je da su crne žene i latino poduzetnice primile manje od 1% ulaganja rizičnog kapitala, a Crunchbase je izvijestio da je 0,9% ženskih osnivačica kompanija u fintech-u prikupilo fondove rizičnog kapitala.

„Prema zadanim postavkama, Web3 u velikoj meri dominiraju muškarci, i ne vidimo mnogo brendova fokusiranih na žene koji ulaze u prostor trenutno“, rekla je Jenny Guo, suosnivač metaverse platforme Highstreet. „Ali, slično kao u tehnološkoj industriji, sve više i više žena kreativaca će se s vremenom pridružiti industriji.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *