Crypto

Američki zakonodavci traže od DOJ-a da izvršitelji FTX-a budu odgovorni ‘u najvećoj mjeri zakona’

Dva demokratska člana Senata Sjedinjenih Država pozvala su Ministarstvo pravde da istraži kolaps FTX-a i potencijalno krivično goni pojedince umiješane u nedjela.

U pismu od 23. novembra upućenom američkom državnom tužiocu Merricku Garlandu i pomoćniku državnog tužioca Kennethu Politeu, senatori Elizabeth Voren i Šeldon Vajthaus zatražili su od Ministarstva pravde da pokrene istragu o padu kripto razmene FTX-a uz “najveću kontrolu”. Zakonodavci su naveli uticaj koji je kolaps velike firme u kripto prostoru imao na povezane kompanije – kreditne kompanije, uključujući Genesis i BlockFi, koje su zaustavile trgovanje – i fondove koje maloprodajni investitori FTX-a možda neće povratiti.

Senatori su posebno prozvali bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda zbog njegove uloge u kontroverzi, uključujući njegov obrisani tweet da su sredstva “u redu” na berzi i pokušaje da se umanje zabrinutost oko problema likvidnosti firme. Voren i Vajthaus su ponovili karakteristike menadžmenta FTX-a iz stečajnog postupka firme, koji su Bankman-Frida i druge naveli kao „neiskusne i nesofisticirane“.

“Pad FTX-a nije bio samo rezultat neurednih poslovnih i upravljačkih praksi, već se čini da je uzrokovan namjernim i prijevarnim taktikama koje su koristili gospodin Bankman-Fried i drugi rukovodioci FTX-a da bi se obogatili”, navodi se u pismu. “Pozivamo Odjel da usredsredi ove ‘žrtve od krvi i mesa’ dok istražuje, i, ako smatra potrebnim, krivično goni pojedince odgovorne za njihovu štetu.”

Povezano: Američka senatorka Elizabeth Voren kaže da će kriptovalute uništiti ekonomiju – odgovara Zajednica

Nejasno je da li Ministarstvo pravde namjerava pokrenuti istragu o FTX-u, ali globalni finansijski regulatori i zakonodavci poduzeli su mjere nakon kolapsa berze. Na Bahamima – gdje su Bankman-Fried i mnogi rukovodioci FTX-a bili smješteni u vrijeme objavljivanja – finansijski istražitelji i regulatori vrijednosnih papira na Bahamima navodno su istraživali moguće kriminalno ponašanje. Turska Agencija za istraživanje finansijskih zločina također je 14. novembra objavila da je pokrenula istragu o pojedincima i entitetima povezanim s FTX-om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.