Crypto

Američki tužilac zaplijenio 3,6 milijardi dolara od prevare na crnom putu Silk Road – druga najveća zapljena kripto u istoriji

Američko ministarstvo pravde (DOJ) zaplijenilo je 50.676 BTC u vrijednosti od oko 3,36 milijardi dolara u svojoj drugoj najvećoj zapljeni kriptovaluta u istoriji.

Prema saopćenju za javnost od ponedjeljka, zapljena od milijardu dolara je od čovjeka koji je prije više od deset godina “nezakonito pribavio” kovanice sa darkweb tržišta Silk Road. U izvještaju se navodi da je James Zhong, koji je optužen za žičanu prevaru u septembru 2012. kada je nezakonito stekao preko 50.000 BTC, u petak izjasnio se krivim.

DOJ je saopštio da su otkrili ukradeni BTC od Zhonga tokom pretresa njegove kuće u Gainesvilleu, Džordžija, 9. novembra 2021. „Gotovo deset godina, gdje se nalazio ovaj ogroman komad nestalog bitkoina prerastao je u preko 3,3 milijarde dolara misterija”, rekao je američki tužilac Damian Williams.

Osim BTC kovanica, policija je povratila 661.900 USD u gotovini, 25 Casascius kovanica BTC-a, koji su uporedivi sa fizičkom verzijom Bitcoina i procijenjeni su na oko 174 BTC, dodatnih 11.116 BTC i pregršt srebra i zlata obojene šipke.

Zapljena je bila najveća zapljena kriptovaluta od strane DOJ-a u to vrijeme. Međutim, to je sada druga najveća finansijska zaplena odeljenja nakon zaplene početkom februara 3,6 milijardi dolara navodno ukradene kriptovalute povezane sa hakom kriptovalute Bitfinex 2016.

“Specijalni agenti IRS-CI su najbolji na svijetu u praćenju novca kroz cyber prostor ili gdje god nas naše finansijske istrage vode. Nastavit ćemo raditi s našim partnerima u Uredu državnog tužioca SAD-a kako bismo pronašli ove kriminalce i priveli ih pravdi, “ Nadležni specijalni agent IRS-CI Tyler Hatcher rekao je.

Put svile je bio online crno tržište na kojem su korisnici mogli anonimno kupovati i prodavati ilegalnu robu. Radio je preko darkneta, anonimnih mreža kojima se može pristupiti samo putem specijalizovanog softvera kao što je Tor Browser.

Hakovi nastavljaju da traže kripto projekte

Dok su stručnjaci za provođenje zakona i blockchain analitički stručnjaci bili uglavnom uspješni u praćenju, pa čak i povratu neke ukradene kripto imovine, platforme su i dalje ranjive na kriminalce.

Kako je objavljeno, početkom oktobra, vodeća kripto berza Binance pretrpela je hakiranje od 570 miliona dolara nakon što su napadači uspeli da iskoriste grešku u njenom matičnom BNB lancu blokova.

Isto tako, haker ili grupa hakera pronašla je ranjivost na decentralizovanoj finansijskoj platformi Ronin Network i ukrala preko 600 miliona dolara kripto imovine u najvećem haku do sada. Privatni ključevi, koji služe kao lozinke za zaštitu sredstava kriptovaluta u novčanicima, su ugroženi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *