Crypto

Američki senatori traže vjernost investicijske kompanije od 4,5 biliona dolara da preispita izloženost bitkoinu nakon pada FTX-a

Tri američka senatora su pitala veliku kompaniju za finansijske usluge Fidelity Investments da preispitaju izlaganje planova za penzionisanje na radnom mestu bitkoinu (BTC).

Demokratski senatori Richard Durbin, Elizabeth Warren i Tina Smith napisali su pismo kako bi “snažno pozvali” izvršnu direktoricu kompanije Abigail Johnson da preispita odluku da se dozvoli sponzorima plana 401(k) da izlože učesnike bitcoinima.

401(k) planovi su penzioni računi s definisanim doprinosima koje sponzorira poslodavac, a Fidelity Investments je najveći dobavljač ovih penzijskih planova u Sjedinjenim Državama.

Trio je tvrdio da je, od njihovog prethodnog pisma, poslatog u julu ove godine,

„Industrija digitalne imovine postala je samo nestabilnija, burna i haotičnija – sve karakteristike klase imovine nijedan sponzor plana ili osoba koja štedi za penziju ne bi trebala željeti da se približi.

Senatori su iskoristili pad kripto berze FTX kao događaj za koji su rekli da se ne može zanemariti i koji je “potpuno jasno pokazao” da ova industrija ima “ozbiljne probleme”.

Zaraza se i dalje širi i osjeća se u cijeloj industriji, a iako je potpuni obim štete uzrokovane FTX-om nepoznat, jasno je da to utiče na cijenu BTC-a, rekli su senatori.

U pismu je navedeno da,

“Industrija je puna karizmatičnih vunderkinda, oportunističkih prevaranata i samoproglašenih investicijskih savjetnika koji promoviraju finansijske proizvode sa malo ili nimalo transparentnosti. Kao rezultat toga, nepromišljene, varljive i potencijalno nezakonite radnje nekolicine imaju direktan utjecaj na procjenu Bitcoina i druge digitalne imovine.”

Fidelity je odgovorna za više od 32 miliona Amerikanaca i 22.000 penzionih računa poslodavaca i planova koje sponzorira poslodavac, dodali su.

Stoga, zaključili su autori pisma,

“Po mnogim mjerama, već smo u krizi penzionog osiguranja i ne treba je pogoršavati izlaganjem penzione štednje nepotrebnom riziku. Svaka investiciona strategija zasnovana na hvatanju munje u bocu ili motivisana strahom od propuštanja je osuđen na propast.”

Kako je objavljeno u aprilu ove godine, Fidelity, koji ima 4,5 biliona dolara u imovini pod upravljanjem, rekao je da će omogućiti učesnicima da odaberu da drže novac u bitkoinu – ako im poslodavci dozvole. Kompanija je objasnila da se njena “nova vlasnička ponuda” zvala Digital Asset Account, a za firme bi mogla “omogućiti vašim zaposlenima pristup za ulaganje u digitalnu imovinu, posebno u bitcoin”.

Već u to vrijeme – prije masovnog Terra i FTX kolaps, a kasnije i zaraze – regulatori su “rekli da su skeptični prema toj ideji”, kao što je sugerisao New York Times, napominjući da su u martu SAD Odjel za radkoji upravlja prostorom, “rekao je da će baciti kritičko oko na planove koji su dodali digitalna sredstva na svoje investicijske menije.”

Ubrzo nakon toga, Ali Khawar, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara Uprava za sigurnost beneficija zaposlenih u Ministarstvu rada, rekli su da su “ozbiljno zabrinuti zbog onoga što je Fidelity uradio” jer “rizikuje sigurnost penzionisanja Amerikanaca”. Izjavio je da kripto ima intrigantne slučajeve upotrebe, ali da joj treba “sazreti” prije nego što ljudi u nju ulože svoju mirovinsku štednju, dodajući da su on i njegove kolege zakazali razgovor s Fidelityjem kako bi razgovarali o nekim od zabrinutosti.

U 11 UTC u utorak ujutro, BTC se trgovao po 15.782 dolara. Pao je 2% u jednom danu i 5% u sedmici. Sveukupno, pao je 18% za mjesec dana, 73% za godinu dana i 77% od svog rekordnog maksimuma zabilježenog u novembru prošle godine.

____


– Komitet Predstavničkog doma SAD-a održat će saslušanje o kolapsu FTX-a – Regulacija stiže?
– Američka ministarka finansija Janet Yellen kaže da je kripto tržištima potrebno više ‘efikasnijeg nadzora’ nakon pada FTX-a

– Bitcoin Bull Michael Saylor kaže da pad FTX-a može biti od koristi BTC-u – Evo šta je rekao
– Goldbug i kripto skeptik Peter Schiff kaže da će Bitcoin pasti na ovaj nivo, da će se više prodavati

– $4,5 triliona Asset Manager Fidelity za dodavanje Ethereum trgovanja za institucionalne klijente
– Penzijski fondovi se spremaju da uđu u bitcoin bandwagon, kažu upućeni

Leave a Reply

Your email address will not be published.