Crypto

Američki senatori pozivaju Fidelity da preispita svoju ponudu Bitcoina nakon što je FTX eksplodirao

Senatori Sjedinjenih Država Elizabeth Warren, Tina Smith i Richard Durbin obnovili su svoje pozive za Fidelity Investments da preispitaju ponudu 401(k) proizvoda za odlazak u mirovinu povezanog s Bitcoinom (BTC).

U pismu upućenom izvršnoj direktorici Fidelity Investments Abigail Johnson 21. novembra, tri senatora su rekla da je nedavni pad FTX-a više od bilo kojeg razloga da kompanija za upravljanje imovinom vrednom 4,5 miliona dolara preispita svoju ponudu bitkoina penzionim štedišama, navodeći:

“Nedavna implozija FTX-a, mjenjačnice kriptovaluta, jasno je pokazala da industrija digitalne imovine ima ozbiljne probleme.”

Senatori su također dodali da su “karizmatični vunderkindovi, oportunistički prevaranti i samoproglašeni investicijski savjetnici” odigrali ogromnu ulogu u manipuliranju cijenom bitkoina (BTC), što je zauzvrat uticalo na 401(k) nosioce penzione štednje koji su investirali u Fidelityjev Bitcoin proizvod:

“Od jula, kada smo vam posljednji put izrazili zabrinutost u vezi sa duboko zabrinjavajućim izgledima izlaganja planova za penzionisanje na radnom mjestu Bitcoinu, njegova vrijednost je naglo pala.”

“Dok se puni obim štete uzrokovane FTX-om nastavlja razvijati, zaraza se osjeća na širem tržištu digitalne imovine. Bitkoin nije izuzetak”, komentirali su senatori.

Pismo senatora generalnom direktoru Fidelityja bilo je drugo u posljednjih nekoliko mjeseci, a prvo pismo od 26. jula zahtijevalo je objašnjenje zašto je Fidelity odlučio da svoje kupce izloži Bitcoin 401(k) proizvodu za početak.

„Od našeg prethodnog pisma, industrija digitalne imovine postala je samo nestabilnija, burna i haotičnija – sve karakteristike klase imovine nijedan sponzor plana ili osoba koja štedi za penziju ne bi smjela htjeti ići ni blizu“, napisali su senatori.

Durbin, Smith i Warren su također primijetili da oko 32 miliona Amerikanaca i 22.000 američkih poslodavaca koriste Fidelity kao račun za penzionisanje na radnom mjestu i plan koji sponzorira poslodavac.

Senatori su dodali da s obzirom na krizu osiguranja penzionisanja koja se već odigrava u zemlji, Fidelity ne bi trebao izlagati mirovinsku štednju svojih klijenata “nepotrebnom riziku”.

“U svjetlu ovih rizika i stalnih znakova upozorenja, ponovo snažno pozivamo Fidelity Investments da učini ono što je najbolje za sponzore plana i učesnike plana – ozbiljno preispita svoju odluku da dozvoli sponzorima plana da ponude Bitcoin izloženost učesnicima plana.”

Cointelegraph se obratio Fidelityju za njihov komentar na pismo, ali nije odmah dobio odgovor.

Povezano: Kripto ambicije Fidelityja veće su od očekivanog: izvješće

U međuvremenu, izgleda da nisu svi američki zakonodavci u prošlosti stali na stranu trojice kripto-skeptičkih senatora.

U maju. 2022, republikanski senator Tommy Tuberville uveo je Zakon o financijskoj slobodi u Kongresu SAD-a, koji služi da omogući stanovnicima SAD-a da dodaju kriptovalute u svoj plan penzione štednje 401(k), a da ne budu podložni regulatornom utjecaju.

Fidelity je nastavio da povećava svoja ulaganja u prostor digitalne imovine, s planovima da proširi svoj odjel digitalne imovine za 25% sa 100 novih zaposlenika do kraja Q1 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.