Crypto

Američki predsjednik FTX-a odstupio je i pridružio se rastućoj listi kripto lidera koji odlaze

Brett Harrison, predsjednik FTX US, pridružio se rastućoj listi kripto lidera koji napuštaju svoje izvršne uloge u industriji.

Brett najavio podnio je ostavku na ulogu na platformi za mikro blogove Twitter, navodeći da očekuje da će prenijeti svoje odgovornosti i preći na savjetničku ulogu u kompaniji u narednih nekoliko mjeseci.

Naglasio je da je u svojoj godinu i po dana u FTX US pomogao da se razmjena razvije sa tri više zadataka na tim od preko 100; pomogao berzi da postane multi-poslovno preduzeće; napisao maloprodajnu platformu i platformu za trgovanje dionicama i izgradio američku brokersku kuću; kao i, radio sa regulatorima, i predvodio spajanja i akvizicije za FTX.

“Ne sumnjam da će moja iskustva u ovoj ulozi biti među najdražim u mojoj karijeri. Najviše sam zahvalan SBF-u [FTX CEO Sam Bankman-Fried] za priliku i poverenje koje mi je dao tokom ovog perioda istorije FTX-a. Drago mi je što imam njegovo prijateljstvo i podršku u ovoj odluci – napisao je.

Brett je dodao da namjerava ostati u kripto industriji kako bi pomogao u rješavanju problema tehnoloških barijera za sudjelovanje na kripto tržištu. Ovo je posebno važno jer se pojavljuju veći tržišni učesnici, a tržište postaje sve fragmentiranije i tehnološki složenije.

U međuvremenu, njegova ostavka uslijedila je mjesec dana nakon što je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) objavila tvit koji je objavio u julu sadržavao pogrešne tvrdnje da su sredstva koja se drže i dionice kupljene preko FTX-a osigurana FDIC-om.

Reuters je tada izvijestio da je regulatorno tijelo banke naredilo berzi da zaustavi ‘lažne i obmanjujuće tvrdnje’ i ukloni svaki obmanjujući jezik sa svojih naloga na društvenim mrežama i web stranica. FTX je izvršio direktivu, a SBF se izvinio svima koji su pogrešno protumačili predsjednikove izjava.

Kripto industrija u posljednje vrijeme doživljava dosta ostavki visokog profila

Brettova ostavka iz FTX-a samo je najnoviji slučaj visokog profila odlaska kripto izvršnog direktora. Prethodni rukovodioci koji su dali ostavke ili promijenili svoja imenovanja su Jesse Powell iz Kraken, Michael Saylor iz MicroStrategy, Alex Mashinksy iz Celciusa, Michael Moro iz Genesisa i Sam Trabucco iz Alameda Research.

U slučaju Michaela Saylora, njegova ostavka je trebala olakšati prelazak na ulogu predsjednika kako bi mu se omogućilo da se fokusira na povećanje Bitcoin holdinga u kompaniji. U međuvremenu, Mashinksy je napustio Celcius usred stečajnog postupka kod kripto zajmodavca.

Značajno je da je većina ovih ostavki došla do izražaja jer su previranja na kripto tržištu dovela do stresa, pa čak i kolapsa nekih firmi visokog profila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.