Crypto

Američke vlasti razbijaju navodne prijevare s kriptovalutama koje uključuju Mango Markets i Avrahama Eisenberga

Muškarac je optužen za krivična djela u SAD-u jer je navodno pokušao ukrasti oko 110 miliona dolara manipulirajući Mango Markets, decentraliziranom mjenjačnicom kriptovaluta. Osumnjičeni je optužen da je počinio robnu prevaru i manipulaciju.

U tužbi koju je potpisao agent FBI-a i koja je objavljena na saveznom sudu na Menhetnu, Avraham Eisenberg se optužuje za manipulisanje tržištima koristeći Mangov izvorni token MNGO, što mu je omogućilo da povuče oko 110 miliona dolara kriptovaluta iz protokola, prenosi Reuters.

Muškarac je uhapšen 26. decembra u Portoriku, rekao je američki tužilac Damian Williams u sudskom podnesku. U žalbi od 23. decembra navedeno je da je prošlog oktobra Eisenberg koristio dva računa za kupovinu i prodaju fjučersa na osnovu relativnih vrijednosti MNGO i USD Coin (USDC).

Djelujući na obje strane trgovine, Eisenberg je umjetno naduvao cijenu MNGO-a. To mu je omogućilo da pozajmi, a zatim podigne različite kriptovalute u vrijednosti od 110 miliona dolara, navodi se u pritužbi.

Razmjena je ubrzo pokrenula pregovore sa Eisenbergom koji su na kraju otvorili put nagodbi za nadoknadu 67 miliona dolara.

“Nakon opisanog transfera, članovi Mango DAO-a glasali su za odobrenje gore opisanog prijedloga od 13. oktobra 2022. Nakon tog odobrenja, više novčanika za kriptovalute poslalo je Mango DAO-u kriptovalute u vrijednosti od približno 57 miliona dolara, pored 10 miliona USDC-a koje je Mango DAO već primio”, svjedočio je agent FBI-a u pritužbi.

“Članovi Mango DAO-a i Mango Markets-a nisu primili ostatak kriptovalute koja je uzeta, a koja je iznosila približno 40 miliona dolara vrijednih različitih kriptovaluta.”

Ajzenberg je preuzeo odgovornost za trgovinu, ali i izjavio da, po njegovom mišljenju, nije počinio krivično delo.

“Vjerujem da su sve naše akcije bile legalne akcije na otvorenom tržištu, koristeći protokol kako je osmišljen, čak i ako razvojni tim nije u potpunosti predvidio sve posljedice postavljanja parametara onakvima kakvi jesu”, rekao je u tweet.

“Nažalost, berza na kojoj se ovo dogodilo, Mango Markets, postala je nesolventna kao rezultat, a fond osiguranja nije bio dovoljan da pokrije sve likvidacije. To je dovelo do toga da drugi korisnici nisu mogli pristupiti svojim sredstvima.”

Ovo kaže da Ajzenbergove “objave na Twitter nalogu-1 pokazuju da je bio svjestan zakona koji zabranjuju tržišnu manipulaciju”, prema službeniku za provođenje zakona. Ubrzo nakon što je došlo do navodne manipulacije tržištem, muškarac je pobjegao iz Sjedinjenih Država u Izrael, navodi se u pritužbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *