Crypto

Američke banke stambenih kredita pozajmile su milijarde dolara kripto bankama: Izvještaj

Federalni sistem banaka za stambene kredite Sjedinjenih Država (FHLB) pozajmljuje milijarde dolara dvjema najvećim bankama kriptovaluta u nastojanju da ublaže efekte porasta povlačenja, navodi se u izvještaju The Wall Street Journala od 21. januara.

FHLB je konzorcij od 11 regionalnih banaka širom Sjedinjenih Država koje obezbjeđuju sredstva drugim bankama i zajmodavcima. Osnovan tokom Velike depresije da podrži finansiranje stanovanja, sistem ima 1,1 bilion dolara imovine i preko 6.500 članova.

Tradicionalne financije ostale su imune na kripto zarazu nakon kolapsa FTX-a, ali FHLB zajmovi bankama izloženim kriptovalutama mogli bi povećati taj rizik, navodi se u izvještaju.

Entitet je navodno pozajmio skoro 10 milijardi dolara komercijalnoj banci Signature Bank u posljednjem tromjesečju 2022., što ga čini jednom od najvećih transakcija zaduživanja jedne banke u posljednjih nekoliko godina. U 2018, Signature je dobio odobrenje od Ministarstva za finansijske usluge New Yorka za svoju digitalnu platformu zasnovanu na blockchain-u.

Druga banka koja je zatražila sredstva od FHLB-a bila je Silvergate, koja je primila najmanje 3,6 milijardi dolara. U posljednjem tromjesečju 2022. godine, Silvergate je doživio značajne odlive depozita i poduzeo je korake za održavanje gotovinske likvidnosti, uključujući prodaju dužničkih vrijednosnih papira. Neto gubitak koji se može pripisati redovnim dioničarima u tom periodu iznosio je milijardu dolara, objavio je Cointelegraph.

Povezano: BIS predlaže istraživački model za proučavanje integracije DeFi-ja sa TradFi-jem i njegovih rizika

Prema Silvergateovom izvještaju, prosječni depoziti klijenata digitalne imovine u četvrtom kvartalu 2022. bili su 7,3 milijarde dolara, što je znatno niži iznos u odnosu na prethodni kvartal kada su depoziti dostigli 12 milijardi dolara.

U komentaru za WSJ, senatorka Elizabeth Warren je napomenula da „zbog toga upozoravam na opasnosti dopuštanja da se kripto ispreplete sa bankarskim sistemom“, tvrdeći da poreski obveznici ne bi trebali „da drže vreću za kolaps u kripto industrije”, koju je nazvala tržištem punim “prevara, pranja novca i nezakonitog finansiranja”.

Kolaps FTX-ove grupe izazvao je efekat talasanja u kripto industriji, utječući na mnoge kompanije. U najnovijem razvoju, kripto zajmodavac Genesis je 19. januara podneo zahtev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 11, sa procenjenim obavezama između 1 milijarde i 10 milijardi dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *