Crypto

Američka vladina tijela rušila su “lažne i obmanjujuće izjave” Voyagera o osiguranju depozita

U još jednom znaku tamnih oblaka koji se skupljaju iznad problematične kripto platforme Voyager DigitalSAD Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) i odbor Federalne rezerve (Fed), američka centralna banka, objavila je zajedničko pismo u kojem zahtijevaju da kompanija prestane i odustane od davanja, kako su opisali, “lažnih i obmanjujućih izjava u vezi sa svojim FDIC statusom osiguranja depozita” i poduzmu mjere da ispravi takve prethodne izjave.

Dvije institucije su u saopštenju navele da su Voyager i određeni službenici i zaposlenici kompanije dali različite izjave na internetu u kojima su tvrdili ili sugerirali da je posao osiguran od strane FDIC-a, njegovi klijenti će dobiti pokriće FDIC osiguranja za sva sredstva koja se pružaju i držao Voyager, kao i da će ih FDIC osigurati od Voyagerovog neuspjeha.

Dva entiteta su kazala da,

“Ovi prikazi su lažni i obmanjujući. Na osnovu do sada prikupljenih informacija, čini se da su ove izjave vjerovatno dovele u zabludu i da su se na njih oslonili kupci koji su položili svoja sredstva kod Voyagera i nemaju neposredan pristup svojim sredstvima.”

Neki su, međutim, sugerirali da je ova akcija možda premala, prekasna. “Retrospektiva nije zaštita investitora,” raspravljao Maya Zehavi, osnivačica i izvršna direktorica u Stealthy New Venture i član Osnivačkog odbora Izraelski Blockchain Industry Forumkoji je pitao:

“Nije li cijela ideja regulatora da ukažu investitorima na “obmanjujuće” marketinške greške prije nego što kompanije propadnu?”

Najnoviji razvoj događaja dolazi ubrzo nakon što je Voyager Digital odbacio zajedničku ponudu kripto berze FTX i njegove matične kompanije Alamedanazivajući to „niskom ponudom“ koja bi mogla poremetiti proces stečaja kompanije.

“Predlog AlamedaFTX nije ništa drugo nego likvidacija kriptovalute na osnovi koja daje prednost AlamedaFTX-u. To je ponuda s malom loptom koja je obučena kao spas belog viteza”, rekli su advokati Voyagera u odgovoru na ponudu u nedavno dostavljenom sudskom podnesku.

Ranije ovog mjeseca, Voyager Digital je podnio dobrovoljne peticije za oslobađanje u skladu sa Poglavljem 11 Zakona o stečaju Sjedinjenih Država jer nastoji provesti svoj plan reorganizacije i “maksimizirati vrijednost za sve dionike”.

____


– Voyager Digital Files za Poglavlje 11, nastoji ‘maksimizirati vrijednost za sve zainteresirane strane’
– Blow-up 3AC – LTCM bez Nobelovih ekonomista

– Voyager & Terra
– Voyager’s Unknowns

– FTX pokušava spasiti bankrotirani Voyager: izvršni direktor Fireblocksa
– Voyager traži bankrot jer propada Lifeline-Fried Bankman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *