Crypto

Američka senatorka Elizabeth Voren kaže da će kriptovalute uništiti ekonomiju — odgovara zajednica

Pad bivše kripto mjenjačnice FTX doveo je cijelu industriju u nered otkako se situacija počela rasplitati nekoliko dana prije nego što je 11. studenoga proglasila bankrot. Novi tekst senatora Sjedinjenih Država Elizabeth Warren otkrio je negativan stav prema industriji u pogledu do padavina.

Warren je napisao da je kripto industrija na “izlizanom putu financijskih inovacija”, koji počinje s uzbudljivim nagradama, ali završava “sakaćenim gubicima”. Ona je to uporedila sa drugorazrednim hipotekama iz 2008. godine, dionicama penija i zamjenama kreditnih obaveza.

Senator je rekao da bi ono što se dogodilo sa FTX-om trebalo biti “poziv na buđenje” regulatorima da provode zakone u industriji.

Na Twitteru su se neki složili sa senatorom, tweeting da je kripto industrija samo “dim i ogledala” i da je Warren cijelo vrijeme pokušavao upozoriti javnost. Iako su mnogi uperili prst u nju, govoreći regulatori ne razumiju industriju i izazivaju strah takvim komentarima.

Jedan korisnik je istakao srednji put rekavši da postoji prostor za regulaciju kada su u pitanju centralizovane berze, koje se mnogo razlikuju od tehnologije kripto i decentralizovanih berzi.

Sljedećeg dana, ne pozivajući se konkretno na tekst, suosnivač i izvršni direktor Binance Changpeng “CZ” Zhao je također tvitovao na tu temu rekavši gdje ima napretka uvijek ima i neuspjeha.

U odgovoru na CZ-ov tvit, mnogi u zajednici su rekli da je to resetovati potrebna kripto.

Povezano: Hoće li se SBF suočiti s posljedicama zbog lošeg upravljanja FTX-om? Ne računaj na to

Regulatori u SAD-u aktivno izražavaju zabrinutost nakon skandala FTX. Dana 21. novembra, američki senatori objavili su pismo Fidelityju u kojem ga pozivaju da preispita svoju ponudu Bitcoina u svjetlu FTX-a.

Voren je 16. novembra, zajedno sa senatorom Richardom Durbinom, objavio pismo koje su poslali bivšim i sadašnjim izvršnim direktorima FTX-a — Samu Bankman-Friedu i Johnu Jay Rayu III. U pismu je bilo 13 zahtjeva za dokumentaciju, spiskove i odgovore u vezi sa situacijom.

Warren je bio glavni kritičar kripto industrije tokom prošle godine. Ranije je DeFi nazvala “opasnim” i bila je aktivna u otkrivanju neodrživih praksi na sceni rudarenja kriptovaluta u SAD-u.

Njen najnoviji tekst takođe se bavi tim temama, zajedno sa ulogom kriptovaluta u pranju novca i napadima na ransomware.

Leave a Reply

Your email address will not be published.