Crypto

Američka poreska uprava dolazi nakon klijenata druge kripto berze

U naporima vezanim za poreze, US Internal Revenue Service (IRS) traži dopuštenje da ispita klijente kripto premijera SFOX Inc. i njegovog partnera.

Služba zadužena za naplatu poreza upravo to i nastoji – naplatiti poreze, ali ovaj put traži da identifikuje kripto kupce platforme, vjerovatno one koji još nisu platili ovaj obavezni doprinos u državni prihod, objavio je Bloomberg.

Advokat vlade je citiran u sudskim dokumentima predatim u ponedjeljak u Los Angelesu da,

“Transakcije u kriptovalutama su značajno porasle posljednjih godina, a Poreska uprava je zabrinuta da porezni obveznici ne prijavljuju te transakcije na odgovarajući način u svojim poreznim prijavama.”

Bloomberg je citirao sudske podneske u New Yorku i Los Angelesu, prema kojima je porezna uprava tražila od saveznih sudija da joj dozvole da uručuje pozive SFOX-u, ali i na MOJA Safra banka – koji je sa platformom postao partner 2019. godine kako bi omogućio svojim klijentima da ponudi gotovinske depozitne račune podržane od strane Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Prema izvještaju,

“Poreska uprava traži evidenciju računa i transakcija za korisnike s prekoračenim transakcijama kriptovalutama [USD] 20.000 u bilo kojoj godini od 2016. do 2021.”

Kao što je objavljeno prošle godine, SAD su služile slične zahtjeve za informacijama, nazvanim ‘John Doe’ pozive, tražeći korisničke informacije od kripto berzi Kraken i Coinbasei emitent USDC stabilnih kovanica Krug.

U martu ove godine, kako je objavljeno, IRS je navodno razmatrao više poziva John Doea na kripto berzama jer proširuje kontrolu digitalne imovine.

Porezna uprava već neko vrijeme cilja na kripto sektor, a svaki potez u velikoj mjeri utire put i postavlja presedan u ovoj industriji u nastajanju.

U međuvremenu, kako je objavljeno, slučaj koji uključuje navodni pokušaj povrata računa za porez na kripto ulaganje paru tezos (XTZ) mogao bi doći do izražaja nakon što je jedan od njih tražio “definitivnu odluku” koja bi mogla promijeniti način na koji se ulaganje u poreze oporezuje u Sjedinjene Države.

IRS je dalje naveo da vjeruje da je kripto i NFT prostor opterećen “prevarom”.

____


– Američki sud nagovještava da je porezna uprava možda prekršila prava na privatnost korisnika Coinbasea u poreznoj reviziji
– Upozorenje Porezne uprave: Poreznik dolazi – za kripto vrijednu ‘milijarde dolara’

– ‘Momci, prijavite svoje kripto poreze, dolazi Porezna uprava’
– Trendovi poreza na kripto u 2022.: povećano izvještavanje, ažurirana pravila i rasprava o porezu na bogatstvo

– Hodanje po zategnutom užetu poreza na kripto u SAD
– Izvještaji da porezna uprava neće oporezovati nagrade za ulaganje u pravnu konfuziju u SAD-u; Poreznik UK ažurira svoje vlastite smjernice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *