Crypto

Alexander Vinnik je navodno na putu za SAD nakon izručenja

Optuženi BTC-e operater Alexander Vinnik navodno je izručen Americi kako bi se suočio s višestrukim optužbama u vezi s pranjem novca dok je radio u sada ugašenoj berzi kriptovaluta.

Vinnik je bio upleten u pravne bitke u proteklih pet godina zbog svoje navodne uloge pokretača BTC-e. Za berzu kriptovaluta se kaže da je profitirala od raznih nezakonitih aktivnosti koje su koristile platformu za pranje bitkoina (BTC) u vrednosti od oko 4 milijarde dolara.

Vinnikov advokat Frédéric Bélot rekao je 5. augusta za američku novinsku mrežu CNN da je Vinnik u tranzitu iz Grčke u Sjedinjene Države, gdje će se suočiti s nizom optužbi na sjevernom okružnom sudu Kalifornije. Ruski državljanin je, pored drugih optužbi, optužen za pranje novca i upravljanje nelicenciranim novcem u Americi.

Optuženi već služi petogodišnju kaznu u Francuskoj od decembra 2020. godine nakon što je osuđen za pranje novca u okviru organizovane kriminalne grupe. Vinnikovi advokati su pokrenuli žalbu koja je bila neuspešna, tvrdeći da je Vinnik samo zaposlenik berze i da nije bio umešan u nedozvoljene aktivnosti u BTC-e.

Povezano: Život nakon zločina: Šta se dešava sa kriptovalutama zaplijenjenim u krivičnim istragama?

Vinnik je prvobitno bio uhapšen u Grčkoj dok je bio na odmoru 2017. godine, a Amerika, Francuska i Rusija su se od tog trenutka borile za njegovo izručenje. Državno vijeće Grčke odlučilo je izručiti Vinnika Francuskoj početkom 2020. godine, uprkos brojnim pokušajima Rusije da zatraži njegov tranzit u njihovu jurisdikciju.

Kako je ranije objavio Cointelegraph, Vinnik je pristao na zahtjev Rusije za ekstradiciju, s obzirom da se suočio s daleko manje ozbiljnim optužbama. Za razliku od toga, Vinnik se suočava sa 55 godina zatvora u Americi uz 21 tačku za nelicencirane poslove usluživanja novca, pranje novca i srodne zločine koje je podnijelo Ministarstvo pravde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *