Crypto

Alex Jones optužen da je kanalizirao Infowars Bitcoin donacije na svoje račune

Američki voditelj radio emisije i teoretičar zavjere Alex Jones prenio je donacije uplaćene bitcoin (BTC) i druge kriptovalute njegovoj vodećoj medijskoj kući Infowars u svoj džep, prema korporativnom predstavniku njegovog poslovanja.

Brittany Paz, advokat koji služi kao predstavnik za Free Speech Systems, kompaniju koja vodi Infowars, svjedočila je u građanskom procesu u Connecticutu za klevetu protiv Jonesa. Suđenje su pokrenuli roditelji žrtava pucnjave u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine. Jones i njegova medijska kuća nazvali su tragediju “prevarom” koju je organizirala američka vlada.

Zatražene kripto donacije idu “direktno Alexu Jonesu lično”, rekao je Paz o kripto donacijama prikupljenim tokom emisije, kao prijavljen od The Independent. “On nikome ne govori kuda ide ili šta radi s njim”.

Advokat kaže da je od 2012. godine “došlo do povećanja gledanosti” Jonesove emisije koja se emituje i online.

Prošlog mjeseca, u sličnom suđenju održanom u Teksasu, Jonesu je naloženo da plati nekih 49,3 miliona dolara kaznene i kompenzacijske odštete zbog lažnog zahtjeva za prevaru roditeljima djeteta ubijenog u pucnjavi.

Kako bi zaštitio sebe i svog vlasnika od finansijskih gubitaka, Free Speech Systems je podnio zahtjev za zaštitu od stečaja u prvoj sedmici prvog suđenja. Ekonomista kojeg su angažovali roditelji iz Teksasa koji su tužili Jonesa svjedočio je da vlasnik kompanije, njegov medijski brend i matična kompanija vrijede do 270 miliona dolara, navodi podaci dobio britanski BBC.

Web stranica Infowars ohrabruje sljedbenike teoretičara zavjere da “sponzoriraju” medijski brend “bitcoinom i drugim kriptovalutama”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.