Crypto

Alameda na radaru BitDAO zajednice zbog navodnog izbacivanja BIT tokena

Nedavna zabrinutost vezana za volatilnost FTX tokena (FTT) uvukla se u drugu poslovnu operaciju izvršnog direktora FTX Sam Bankman-Fried, Alameda Research, pošto je BitDAO zajednica zatražila informacije o Alamedinoj obavezi da drži BitDao (BIT).

Dana 2. novembra 2021., BitDAO je zamijenio 100 miliona BIT tokena s Alamedom u zamjenu za 3,362,315 FTT tokena uz javnu obavezu da će međusobno držati tokene tri godine, dakle do 2. novembra 2024. S obzirom na sve veće neizvjesnosti i spekulacije, BitDAO zajednica je brzo reagirala na iznenadni pad cijena BIT-a 8. studenog 2022., sumnjajući da je Alameda odbacio BIT tokene i prekršio trogodišnju međusobnu javnu obavezu bez prodaje.

BIT grafikon tržišne cijene (1 dan). Izvor: CoinMarketCap

Kako bi suzili razloge za pad cijene BIT-a, BitDAO zajednica je zatražila dodatak za praćenje i provjeru Alamedine predanosti držanju BIT tokena. BitDAO je pružio dokaz poštovanja svoje strane obveze dijeljenjem adrese koja pokazuje da BitDAO Treasury drži svih 3,362,315 FTT tokena.

Zauzvrat, zajednica je dala Alamedi rok od 24 sata da dokaže svoju posvećenost, tražeći da:

“Preferirani metod je da Alameda prenese 100 miliona $BIT tokena na on-lancu (ne-razmjenjivu) adresu kako bi BitDAO zajednica provjerila i zadržala do kraja ugovora.”

Ben Zhou, suosnivač kripto burze Bybit, sažeo je stvar navodeći da, iako ništa nije potvrđeno, BitDAO zajednica želi potvrditi dokaz o sredstvima od Alamede.

Odustajući od optužbi, Caroline Ellison, izvršna direktorica Alameda Research-a, potvrdila je da nema nepravde sa strane kompanije i obećala da će podijeliti dokaze o sredstvima, rekavši Zhouu da:

“Trenutno smo zauzeti, ali to nismo bili mi, dobićete dokaz o sredstvima kada se stvari smire.”

BitDAO-ov prijedlog da se zatraži dokaz o sredstvima Alameda popraćen je nejasnim upozorenjem:

“Ako ovaj zahtjev nije ispunjen, i ako se ne pruži dovoljan alternativni dokaz ili odgovor, bit će na BitDAO zajednici da odluči (glasanje ili bilo koju drugu hitnu akciju) kako se nositi s $FTT-om u BitDAO trezoru. ”

Alex Svanevik, izvršni direktor platforme za blockchain analitiku Nansen, istražio je podatke na lancu kako bi otkrio da je Mirana Ventures – ogranak rizičnog kapitala Bybit – povukao 100 miliona BIT-a iz FTX-a. Međutim, savjetovao je kripto zajednicu da ne nasjeda na spekulacije, jer povlačenje sredstava ne znači da se Alameda prodaje.

Povezano: Coinbase, Mara koju podržava Alameda pokreće uslugu afričkog kripto novčanika

Od 6. novembra, brojni korisnici FTX-a su se suočili sa problemima prilikom povlačenja sredstava sa berzi, kao što su kašnjenja i kvarovi.

FTX je odgovorio na zabrinutost investitora naglašavajući nesmetan rad odgovarajućeg motora. Međutim, berza je pristala na kašnjenja s povlačenjem bitkoina (BTC) zbog ograničenog protoka čvorova.

Osim toga, korisnicima koji se suočavaju s kašnjenjem u povlačenju stabilnih coin-a rečeno je da će se brzine podizanja vratiti u normalu nakon što banke nastave sa radom tokom radnih dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *