Crypto

Ako se Ethereum podijeli, vodeće berze će ‘vjerovatno’ navesti ETHPoW token – BitMEX

Potencijalni Ethereum (ETH) PoW split lanac mogao bi nastaviti funkcionirati, ali bi usput imao značajne probleme za rješavanje, prema istraživačkom timu glavne kripto berze BitMEX.

Analitičari su razmotrili mogućnost podjele u Ethereumu kada dođe do spajanja, što rezultira očekivanim Ethereumom 2.0 i novim ETHPoW blockchainom. Spajanje je dugo očekivani trenutak kada Ethereum prelazi sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS). Ali ne raduju se svi tome – posebno PoW rudari – pa je tim istražio održivost lanca koji bi nastavio da radi na PoW-u, za koji su rekli da „može pružiti uzbudljivu priliku za trgovce i špekulante u kratkom i srednjem roku .”

ETHPoW lanac “gotovo je zagarantovano manjinski lanac s obzirom na cijenu novčića i upotrebu ekonomskog lanca”, rekli su analitičari, tvrdeći da,

“Iako postoje mnogi tehnički izazovi sa kojima se ETHPoW suočava, sve dok lanac opstane, izgleda da bi moglo biti pozitivnih narativa oko novčića i vodeće centralizirane berze će ga vjerovatno navesti.”

Nije lako pretpostaviti da li će i koliko dugo takav lanac živeti, ali postoji šansa, a čini se da svaki od izazova koje su istraživači naveli ima neku vrstu rješenja, iako je za neke teže od drugih. Jedan od glavnih je već odgođeno Ledeno doba koje će biti pokrenuto teškoćom bombom – zamišljeno da poteškoću mreže PoW rudarstva učini eksponencijalno težim kako vrijeme odmiče sve dok ne postane nemoguće rudariti.

“Ako će lanac PoW opstati na duge staze, možda će mu trebati novi hardfork klijent kako bi se trajno uklonila karakteristika ledenog doba”, rekli su istraživači. Ovo bi zahtijevalo niz događaja, uključujući hard fork za uklanjanje, programere koji su voljni i sposobni da naprave novog klijenta, i razmjene i skrbnike koji su spremni da podrže novog klijenta, između ostalog.

Analitičari, međutim, to tvrde.

“[I]U praksi bi se ovi problemi mogli prilično lako prevazići, a veličina ETHPoW zajednice vjerovatno neće biti posebno velika i stoga ovo možda neće biti veliki problem. To bi moglo biti nekoliko velikih rudara iza kulisa koji financiraju cijelu operaciju.”

Ostala pitanja uključuju pitanje uloženog ETH-a u beacon lancu, na čemu bi se potencijalno moglo poraditi kada bude pušten novi hardfork ETHPoW klijent.

Sve ovo govori, u slučaju raskida lanca, čuvari stabilnih kovanica vole Krug, Tetheri Binance “Veoma je vjerovatno” da svi podržavaju ETH 2.0.

Prema istraživačima, “ono što bi svi zapravo trebali raditi” je kupovina ETHPoW nakon spajanja. Budući da će centraliziranim berzama biti potrebno nekoliko dana da izlistu novi novčić, “najbolja strategija bi zapravo mogla biti” kupiti ETHPoW na decentralizovanim berzama i prodati ga kasnije na centralizovanim berzama kada je to moguće.

Kako je objavljeno, programer Ethereuma Tim Beiko predložio je 19. septembar kao mogući datum spajanja. Uz to, istraživači BitMEX-a su primijetili da,

„Vrijedi naglasiti da čak i nakon spajanja, akteri neće moći povući svoj uloženi Ethereum natrag u izvršni sloj, ovo „drugo spajanje“ moglo bi biti za još 6 do 12 mjeseci.“

____


– Vitalik Buterin kaže da spajanje nije ‘pricijenjeno’ kao što investitor obećava da će forkirati Ethereum
– Vitalik Buterin potvrđuje zabrinutost zbog centralizacije Ethereuma nakon spajanja, poziva da se ne ‘pretjerano katastrofizira’

– 6 ključnih tačaka u viziji Vitalika Buterina za Ethereum predstavljeno na EthCC-u
– Vrhunski narativi o Ethereumu i njegovom spajanju s njegovim dokaznim lancem beacon-a

– Glavne Bitcoin i Crypto kompanije upozoravaju na ‘ekstremni’ rizik u sistemima dokaza o udjelu
– Spajanje Ethereuma moglo bi smanjiti potražnju za Bitcoinom, ali regulatorni i tehnički izazovi i dalje postoje

– Kako bi spajanje Ethereuma moglo utjecati na prinose udjela
– Kompromisi i prednosti prelaska Ethereuma na Proof-of-Stake mrežu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *