Crypto

Akcije banke Silvergate pale nakon izvještaja o istrazi Ministarstva pravde o vezama s FTX-om i Alamedom

Dionice Silvergatea doživjele su nagli pad u trgovanju prije tržišta nakon vijesti da su američki zvaničnici pokrenuli istragu o poslovima kripto banke sa palim kripto divovima FTX i Alameda Research.

Prema nedavnom izvještaju Bloomberga, Ministarstvo pravde SAD-a ispituje Silvergateov odnos sa sada ugašenom mjenjačom kriptovaluta FTX i njenom trgovačkom podružnicom Alameda Research, što uključuje ispitivanje bankovnog hostinga računa vezanih za poslovanje Sama Bankman-Frieda.

Kripto-prijateljska banka nije optužena za bilo kakve prekršaje. Istraga, koja je u ranoj fazi, mogla bi se završiti bez podizanja optužnice, prenio je Bloomberg, pozivajući se na osobe upoznate s tim.

Nakon vijesti, dionice Silvergatea su skočile, potonuo za čak 10% u trgovanju prije tržišta. Primjetno je da su dionice kompanije izgubile otprilike 88% svoje vrijednosti u 2022. usred šireg pada kripto tržišta u kojem je s tržišta izbrisano oko 2 biliona dolara.

Istraga, koja je započela prije nekoliko sedmica, navodno je usredsređena na jedno ključno pitanje: “Šta su banke i posrednici koji rade sa Bankman-Friedovim firmama znali o onome što su američki zvaničnici nazvali višegodišnjom šemom za prevaru investitora i klijenata?”

Sam Bankman-Fried, osramoćeni osnivač FTX-a, optužen je za osam krivičnih prijava, uključujući žičanu prevaru i zavjeru za zloupotrebu sredstava klijenata. Osramoćeni kripto šef izjasnio se da nije kriv ni po jednoj optužbi prošlog mjeseca.

Silvergate je bio među zajmodavcima koji su najteže pogođeni padom FTX-a u novembru prošle godine. Kako je objavljeno, Silvergate je pretrpio bankarstvo nakon kolapsa FTX-a i morao je prodati 5,2 milijarde dolara dužničkih vrijednosnih papira koje je držao u svom bilansu stanja uz značajan gubitak kako bi pokrio oko 8,1 milijardu dolara u povlačenju korisnika.

Kao rezultat toga, pretrpjela je gubitak od 718 miliona dolara, što je navodno premašuje ukupni profit banke od 2013. Štaviše, Silvergate je imao samo 3,8 milijardi dolara depozita na kraju 2022. godine, u poređenju sa 11,9 milijardi dolara 2021. godine.

Vrijedi napomenuti da je Silvergate primio najmanje 3,6 milijardi dolara kredita od Federalnih banaka za stambene kredite, sistema koji je prvobitno dizajniran da podrži finansiranje stanovanja i ulaganja u zajednicu. Ovo bi mogao biti pokazatelj rastućeg odnosa između banaka izloženih kriptovaluzi i TradFi kompanija.

Neki učesnici na tržištu upozorili su da bi pozajmljivanje bankama izloženim kriptovalutama moglo dovesti do širenja kripto zaraze i na tradicionalne finansijske kompanije. „Zato sam upozoravala na opasnosti dopuštanja da se kriptovalute isprepletu sa bankarskim sistemom“, rekla je prošlog mjeseca senatorka Elizabeth Warren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *