Crypto

Aave programeri predlažu zamrzavanje Fantom integracije, navodeći nedostatak vuče i potencijalnu ranjivost

U utorak je Marc Zeller, voditelj integracije u protokolu za decentralizirano financiranje (DeFi) za zaduživanje i pozajmljivanje Aave, predložio zamrzavanje tržišta v3 Fantom platforme. Kreiran 2018. godine, Fantom je usmjerena platforma za pametne ugovore s akrilnim grafom koja pruža DeFi usluge i na kojoj je Aave trenutno premošćen.

Zeller je objasnio razloge za uklanjanje Fantomskog mosta:

“Nakon događaja Harmony bridge i nedavnog eksploatacije Nomad bridge-a, Aave zajednica bi trebala razmotriti rizik/koristi održavanja aktivnog Aave V3 tržišta na Fantomu jer ova mreža ovisi o bilo kojem zamjenskom (multichain) mostu.”

Zeller je dalje objasnio da tržište Aave v3 Fantom nije dobilo primjetnu snagu, sa trenutnom veličinom tržišta od 9 miliona dolara i 2,4 miliona dolara otvorenog zaduživanja. Za poređenje, Aave protokol ima ukupnu zaključanu vrijednost od 3,48 milijardi dolara. U međuvremenu, Fantom tržište na Aaveu generiše samo približno 300 dolara dnevno za protokol pozajmljivanja, od čega 30 dolara ide u Aave trezor.

Ako bude usvojen, Aave Protokol poboljšanja bi omogućio korisnicima da otplate svoje dugove i povuku, ali blokiraju dalje depozite i zaduživanja na ovom tržištu. Nakon pet dana, biće održano glasanje zajednice kako bi se odredila budućnost Aave v3 Fantoma. Aave tim je napisao:

“Smatra se da rizik od izlaganja korisnika potencijalnom gubitku miliona dolara zbog uzroka koji su izvan unutrašnje sigurnosti Aavea nije vrijedan 30 dolara dnevnih naknada koje akumulira Aave trezor.”

Povezano: Povratak jer Harmony predlaže kovanje 4,97B tokena za nadoknadu troškova žrtvama

Višelančano premošćivanje, iako ga neki hvale kao vrhunac međulančanih komunikacija, kritikovali su skeptici kao što je Vitalik Buterin zbog njegove navodne krhkosti. Ranije u utorak, Nomad token bridge je istrošen za 190 miliona dolara nakon što su hakeri otkrili jedan eksploataciju koda koji bi svako mogao replicirati, što je dovelo do “decentralizovane pljačke” jer su se drugi korisnici pridružili početnom hakerskom izvlačenju sredstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *