Crypto

70% neregulisanih berzanskih transakcija je „wash trading“: NBER studija

Budući da razmjene postaju u fokusu kako se fijasko FTX nastavlja, novi istraživački rad sugerirao je da su skoro tri od četiri transakcije u neregulisanim berzama lažne.

Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER) nedavno je objavio radni dokument pod nazivom “Crypto Wash Trading”. Koristeći statističke i bihevioralne obrasce kako bi se utvrdilo koje su transakcije legitimne ili ne, rad je proučavao 29 neregulisanih berzi i došao do zaključka da u prosjeku više od 70% obima unutar platformi čine “wash trgovine”.

Istraživači su otkrili da obim trgovine na nekim berzama ide čak do 80% ukupnog obima trgovine. Istraživači su napisali da je u dvanaest „razmjena nivoa 2“ trgovina pranjem iznosila skoro 80% ukupnog obima trgovine. Istraživači su napisali:

“Ove procjene se pretvaraju u promet od preko 4,5 biliona USD na spot tržištima i preko 1,5 biliona USD na tržištima derivata samo u prvom tromjesečju 2020.”

Prema istraživačima, postoje kratkoročni poticaji za trgovinu pranjem. Studija je pokazala da lažne transakcije često utiču na rangiranje berzi na sajtovima za podatke i statistiku kao što je CoinMarketCap. Osim toga, lažne transakcije također utječu na cijene kriptovaluta na burzama u kratkom roku.

Povezano: 40% od 40.000 ispitanika planira kupiti kriptovalute 2023.: anketa Blockchain.com

U međuvremenu, debakl FTX-a nastavlja da privlači pažnju jer novčanici povezani sa Alameda Research pokazuju kretanja, usmjeravajući oko 1,7 miliona dolara imovine kroz kripto miksere. Pokreti su uočeni nekoliko dana nakon što je bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried pušten na slobodu uz obveznicu od 250 miliona dolara.

Kako je kolaps FTX-a narušio povjerenje ljudi u centralizirane berze (CEX), rukovodioci koji rade na CEX-u izrazili su svoje mišljenje o tome kako bi mogli vratiti povjerenje korisnika. Dana 25. novembra, Cointelegraph je razgovarao s različitim liderima unutar kripto berzi i otkrio da su mnogi sigurni da se industrija još uvijek može oporaviti nakon FTX-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *