Crypto

60 miliona NFT-ova moglo bi se iskovati u jednoj transakciji: osnivač StarkWarea

Osnivač tehnološke kompanije StarkWare sa nultim znanjem (ZK) Eli Ben-Sasson kaže da bi njeni novi rekurzivni dokazi valjanosti teoretski mogli spojiti čak 60 miliona transakcija u jednu na Ethereum blockchainu.

Ko-pronalazač zkSTARK-a dao je komentare za Cointelegraph tokom ETH Seoul-a 7. avgusta, nakon što je najavio početak proizvodnje StarkWare-ove nove Recursive validity proof tehnologije tokom prezentacije.

U razgovoru za Cointelegraph, Ben-Sasson je rekao da bi rekurzivni dokazi valjanosti mogli dodatno povećati propusnost transakcije do faktora od najmanje deset u poređenju sa standardnim Validium skaliranjem, napominjući da su već prikupili 600.000 kovanica nepromjenjivih tokena (NFT) na ImmutableX protokol.

„Rekao bih da je minimum za koji bih rekao 10x […] Stavili smo 600.000 kovnica NFT-a, što je rezultiralo sa 10 gasa po kovnici. Sada možemo barem uzeti 10 takvih dokaza i generirati rekurzivni dokaz svih 10 ovih stvari”, objasnio je.

“Mogli bismo ići na najmanje šest miliona, a to je u bliskoj budućnosti. To je nešto što bi bilo vrlo lako uraditi. ”

Međutim, Ben-Sasson je takođe dodao da bi broj mogao „popeti do 60 miliona uz više inženjeringa i podešavanja“, dodajući:

„Mislim da je i smanjenje kašnjenja za još jedan faktor koji je 5 do 10x također vrlo izvodljivo.”

StarkNet je bez dozvole i decentralizirani sloj 2 ZK-rollup koji koristi Validium za skaliranje transakcija. Kao i standardni ZK-Rollup-ovi, Validium-i rade tako što agregiraju hiljade transakcija u jednu transakciju. StarkNet-ova nova tehnologija rekurzivnog dokazivanja valjanosti može spojiti nekoliko Validium blokova u jedan dokaz.

Ovo rješenje za skaliranje moglo bi promijeniti igru ​​za Ethereum jer rješenja za skaliranje sloja 2 kao što su ZK-Rollups i StarkNet-ovi rekurzivni dokazi valjanosti mogu osloboditi veliki dio problema zagušenja mreže i dostupnosti podataka koji su uzrokovali probleme na Ethereum Mainnetu. Trenutno, Ethereum Mainnet može obraditi transakcije brzinom od 12-15 transakcija u sekundi (TPS).

Tokom svoje prezentacije na ETH Seoul, Ben-Sasson je primijetio da je rekurzija odlična za skaliranje jer smanjuje troškove plina, ima veći kapacitet dokazivanja i nudi manje kašnjenje.

StarkNet je uživo na Ethereum Mainnetu od juna 2020. Trenutno pokreće protokole uključujući dYdX, Immutable, DeversiFi i Celer.

Povezano: Blockchain-ov problem skaliranja, objašnjeno

Takođe govoreći na ETH Seoul u nedelju, osnivač Ethereuma Vitalik Buterin izrazio je svoje oduševljenje prema ZK-rollupima, dalje navodeći da je rešenje za skaliranje superiornije u odnosu na Optimistic Rollups:

„Dugoročno gledano, ZK-Rollups će na kraju pobijediti Optimistic Rollups jer imaju ove fundamentalne prednosti, kao što je nepotreban period za povlačenje od sedam dana.”

Do danas, rješenja za skaliranje bazirana na Ethereumu s najvećom zaključanom vrijednošću (TVL) su Arbitrum, Optimism, dYdX i Loopring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *