Crypto

40%+ Ethereum PoS čvorova kontroliraju 2 adrese, kažu Santiment podaci

Analiza iz Santimenta ukazuje da 46,15% Ethereumovih PoS čvorova kontroliraju samo 2 adrese.

Sati nakon spajanja, prva adresa je potvrdila oko 188 blokova ili 28,97% čvorova, a druga 16,18%, ili 105 blokova. Na Twitteru su podaci postali kontroverzna tema dok su korisnici raspravljali o uticaju spajanja na centralizaciju najveće mreže na svijetu.

Uoči spajanja, platforma za blockchain analitiku Nansen je objavila izvještaj u kojem se vidi da 5 entiteta drže 64% svih uloženih Ethera, a Coinbase, Kraken i Binance čine skoro 30% uloženog ETH-a. Izvještaji su također pokazali da je većina od 4.653 aktivnih Ethereum čvorova u rukama centraliziranih dobavljača web usluga poput Amazon Web Services (AWS).

“Od uspješnog završetka spajanja, većina blokova — negdje oko 40% ili više — izgrađena je na 2 adrese koje pripadaju Lidou i Coinbaseu. Nije idealno vidjeti da je više od 40% blokova poravnato od strane 2 provajdera, posebno onaj koji je centralizirani provajder usluga (Coinbase)”, objasnio je Ryan Rasmussen, analitičar kripto istraživanja u Bitwiseu. On

Često se vjeruje da PoS vodi centralizaciji jer daje prednost onima s većom zalihom tokena u odnosu na one sa nižim iznosima. Na primjer, novi mehanizam konsenzusa u Ethereum blockchainu se oslanja na validatore – ne rudare – za provjeru transakcija. Da bi pokrenuli validator i bili nagrađeni, učesnici moraju uložiti 32 ETH, što je ekvivalentno otprilike 48.225 dolara u vrijeme štampe.

Pristalice PoS-a, međutim, tvrde da je mehanizam sigurniji i ekološki prihvatljiviji od PoW-a. Suosnivač Ethereuma, Vitalik Buterin, predvidio je da tranzicija ne samo da će smanjiti potrošnju energije za oko 95% već i pomoći u skaliranju mreže, pri čemu se očekuje da će obrada transakcija biti u rangu sa centraliziranim procesorima plaćanja, funkcijama za koje se očekuje da će preuzeti mjesto u drugoj polovini 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.