Crypto

3 znaka da je cijena Ethereuma na putu prema 2,5 hiljada dolara do septembra

Ethereum-ova izvorna imovina Ether (ETH) se više nego udvostručila u vrijednosti otkako je dosegnula dno na oko 885 dolara u junu 2022. Sada očekuje odlučujući pomak prema 2.500 dolara u avgustu po nizu tehničkih i fundamentalnih pokazatelja.

Podjela Ethereum lanca znači više tokena

Veliki dio tekućeg okupljanja Ethera pojavio se zbog “The Merge”, nadogradnje mreže koja će prebaciti Ethereumov temeljni blockchain protokol sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) u septembru.

Istovremeno, prelazak na PoS će takođe eliminisati ulogu rudara u lancu zamenjujući ih validatorima. Ovaj strah je potaknuo Chandler Guoa, kineskog rudara kriptovaluta, da se odupre spajanju tako što je Ethereumovu PoW verziju održao živom.

Zbog toga je moguć rascjep lanca. Guo je već brendirao svoju verziju lanca Ethereum PoW kao “ETHPoW”, zajedno sa svojim izvornim tokenom “ETHW”. Štaviše, neke kripto berze su već navele token za trgovanje čak i sa Binanceom koji razmišlja da uradi isto, ako je potrebno.

Ključni zaključak iz potencijalnog razdvajanja lanca je da će postojeći vlasnici Ethera dobiti jednaku količinu tokena iz novih lanaca.

Zauzvrat, to bi moglo povećati potražnju ETH-a na tržištu, vodeći njegovu cijenu prema marki od 2.500 dolara uoči spajanja.

Bikovsko okretanje je u toku

Tokom svog nedavnog oporavka cijene, Ether je samouvjereno ojačao prema kritičnom rasponu otpora koji je okrenuo podršku od 1.625 do 1.975 dolara.

ETH/USD sada ima za cilj da ponovo preuzme raspon kao podršku, čime sebi daje snažan donji prag cijena za nastavak rasta ka i iznad 2.000 dolara. Njegov najbliži cilj je 50-sedmični eksponencijalni pokretni prosek (50-sedmična EMA; crveni talas na grafikonu ispod) na 2.340 dolara.

ETH/USD sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Sljedeći cilj proboja raspona mogao bi biti na Eterovom višemjesečnom opadajućem trendu otpora (crna linija) na oko 2.500 dolara.

Institucionalni prilivi dobijaju zamah

Tehnički cilj povećanja od 2.500 dolara dobija naznake nedavnog porasta priliva kapitala u investicione fondove bazirane na Ethereum-u.

Povezano: Optimizam TVL raste za skoro 300% M/M uoči nadogradnje The Merge

Značajno je da su ovi institucionalni proizvodi privukli 16,3 miliona dolara od investitora u sedmici koja je završila 5. avgusta. Slični fondovi za Bitcoin su svjedočili odlivu kapitala u vrijednosti od 8,5 miliona dolara u istom periodu, što ukazuje na snažnu pristrasnost Ethera u odnosu na vrhunsku kriptovalutu.

Neto kapitalni tokovi u/iz kripto fondova. Izvor: CoinShares

Sve u svemu, zujanje oko spajanja djeluje kao glavni bikovski katalizator kao što je gore spomenuto. Međutim, Eter bi mogao da doživi snažne korekcije cena nakon što se nadogradnja na PoS dogodi u septembru kada trgovci potencijalno počnu da “prodaju vesti”.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *