Crypto

3 razloga zašto bitkoin verovatno ide ispod 16.000 dolara

Decembar će vjerovatno ostati upamćen po lažnom proboju Bitcoina (BTC) iznad 18.000 dolara, ali osim tog kratkog prekoračenja, njegova putanja je bila u potpunosti medvjedast. U stvari, silazni trend koji trenutno nudi otpor od 18.850 dolara mogao bi dovesti BTC cijenu ispod 16.000 dolara do sredine januara.

Indeks cijena Bitcoin/USD, 12 sati. Izvor: TradingView

Nekoliko razloga može objasniti negativan pomak, uključujući prijavljeno povlačenje revizorske kuće Mazars Group iz sektora kriptovaluta 16. decembra. Kompanija je ranije upravljala uslugama revizije dokaza o rezervi za Binance, KuCoin i Crypto.com.

Osim toga, može se ukazati na bankrot jednog od najvećih rudara kriptovaluta u Sjedinjenim Državama, Core Scientifica. Kompanija koja se kotira na javnoj berzi je 21. decembra podnijela zahtjev za stečaj u skladu sa Poglavljem 11 zbog rastućih troškova energije, povećane konkurencije i pada cijene bitkoina 2022. godine.

Kriza likvidnosti kod kripto zajmodavca i trgovačkog deska Genesis Global i njegove matične kompanije, Digital Currency Group (DCG), izazvala je strah među investitorima. Što je još važnije, DCG upravlja 10,5 milijardi dolara vrednim Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC). Fond trenutno trguje sa diskontom od 47% na svoju neto vrijednost imovine dijelom zbog špekulacija investitora o njegovoj izloženosti Genesis Globalu.

Negativan pritisak pokreta za pooštravanje američkih Federalnih rezervi

Osim medvjeđeg toka vijesti, makroekonomski scenario se pogoršao nakon što su američke Federalne rezerve 14. decembra povećale kamatne stope za 50 bps. Analitičari, uključujući Jima Bianca, šefa institucionalne istraživačke firme Bianco Research, rekli su da će monetarna vlast zadržati strožiju monetarnu politiku politika u 2023.

Investitori strahuju da bi Bitcoin mogao probiti ispod trenutne podrške silaznog trenda na 16.100 dolara, što bi izazvalo oštru korekciju. TH3 Cryptologist, veteran kripto trgovac, ističe pad koji bi mogao uzrokovati pad od 14.000 dolara do februara 2023.

Ali pogledajmo i podatke o Bitcoin derivatima kako bismo shvatili da li su cijena i nedavne vijesti utjecale na raspoloženje kripto investitora.

Potražnja kupaca bitkoina koji koriste leveridž tek treba da se vidi

Trgovci na malo obično izbjegavaju kvartalne fjučerse zbog njihove razlike u cijeni u odnosu na spot tržišta. U međuvremenu, profesionalni trgovci preferiraju ove instrumente jer sprečavaju fluktuaciju stope finansiranja u trajnim fjučers ugovorima.

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse trebala bi se trgovati između +4% i +8% na zdravim tržištima kako bi se pokrili troškovi i povezani rizici. Stoga, kada se fjučersi trguju sa diskontom u odnosu na regularna spot tržišta, to pokazuje nedostatak povjerenja kupaca s polugom – indikator medvjeda.

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse bitkoina. Izvor: Laevitas.ch

Gornji grafikon pokazuje da trgovci derivatima ostaju u medvjedastom trendu jer je premija za bitcoin fjučerse negativna. Što je još više zabrinjavajuće, čak ni pumpa od 18.000 dolara od 14. decembra nije bila u stanju da prebaci te kitove i kreatore tržišta na balansiranu potražnju između dugih i kratkih hlača.

Ipak, nedostatak potražnje za kupcima poluge ne znači nužno da trgovci očekuju trenutnu nepovoljnu cijenu. Iz tog razloga, treba analizirati tržišta opcija bitkoina kako bi se isključili eksternalije specifične za fjučers instrument.

Povezano: $8K zaron ili $22K rebound? Trgovci Bitcoinom očekuju akciju cijene BTC-a u prvom kvartalu

Trgovci opcijama se slažu sa negativnim rizicima

Delta kos od 25% je znak koji govori kada market mejkeri i arbitražni stolovi prenaplaćuju za zaštitu nagore ili nadole.

Na medvjeđim tržištima, investitori opcija daju veće šanse za pad cijena, uzrokujući porast indikatora skew iznad 10%. S druge strane, bikovska tržišta imaju tendenciju da dovedu indikator iskrivljenosti ispod -10%, što znači da su medvjeđe put opcije diskontirane.

Bitcoin 30-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas.ch

Delta skew je dostigao vrhunac od 23% 29. decembra, signalizirajući da trgovcima opcijama nije prijatno zbog rizika od pada.

Kako 30-dnevna delta skew iznosi 18%, i opcije i tržišta fjučersa ukazuju na profesionalne trgovce koji se plaše da će podrška od 16.100 dolara vjerovatno biti testirana.

Stoga su razlozi medvjeđeg raspoloženja investitora nastavak viših kamatnih stopa, odsustvo potražnje kupaca leveridžom i pozicioniranje trgovaca BTC opcijama za više negativnih strana.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *