Crypto

3 ključne metrike Ethereum derivata sugeriraju da podrška ETH od 1.600 USD nema snagu

Cijena etera (ETH) porasla je za 60% od 3. maja, nadmašujući vodeću kriptovalutu Bitcoin (BTC) za 32% u tom periodu. Međutim, dokazi sugeriraju da trenutna podrška od 1.600 dolara nema snagu jer su korištenje mreže i metrika depozita pametnih ugovora oslabili. Štaviše, ETH derivati ​​pokazuju sve veći pritisak na prodaju od strane maržinskih trgovaca.

Pozitivan pomak cijene prvenstveno je vođen rastućom sigurnošću tranzicije „Ethereum spajanja“ na konsenzusnu mrežu proof-of-stake (PoS) u septembru. Tokom konferencijskog poziva za programere jezgre Ethereuma 14. jula, programer Tim Beiko je predložio 19. septembar kao okvirni ciljni datum. Osim toga, analitičari očekuju da će nova ponuda ETH-a biti smanjena do 90% nakon promjene monetarne politike mreže, što će biti katalizator za bikove.

Ukupna zaključana vrijednost Ethereuma (TVL) je imala velike koristi od kolapsa ekosistema Terra sredinom maja. Investitori su prebacili svoje decentralizovane finansijske (DeFi) depozite na Ethereum mrežu zahvaljujući njegovoj robusnoj sigurnosti i testiranim aplikacijama, uključujući MakerDAO (MKR) — projekat koji stoji iza stabilnog novca DAI.

Ukupna vrijednost zaključana tržišnim udjelom. Izvor: Defi Llama

Trenutno, Ethereum mreža drži 59% tržišnog udjela TVL-a, u odnosu na 51% 3. maja, prema podacima Defi Llame. Uprkos povećanju udjela, trenutni depoziti Ethereuma od 40 milijardi dolara na pametnim ugovorima izgledaju mali u poređenju sa 100 milijardi dolara zabilježenih u decembru 2021.

Čini se da je potražnja za korištenjem decentraliziranih aplikacija (DApp) na Ethereumu oslabila, s obzirom na srednje naknade za prijenos ili troškove plina, koji trenutno iznose 0,90 USD. To je oštar pad u odnosu na 3. maj, kada su troškovi mrežnih transakcija u prosjeku premašili 7,50 dolara. Ipak, moglo bi se reći da je veća upotreba rješenja sloja 2, kao što su Polygon i Arbitrum, odgovorna za niže naknade za plin.

Trgovci opcijama su neutralni, izlaze iz zone “straha”.

Da bi razumjeli kako su kitovi i market mejkeri pozicionirani, trgovci bi trebali pogledati podatke o tržištu Etherovih derivata. U tom smislu, 25% delta skew je znak koji govori kad god profesionalni trgovci preskupe za zaštitu na gore ili na dole.

Ako investitori očekuju da će se cijena Ethera povećati, indikator iskrivljenosti se pomjera na -12% ili niže, odražavajući generalno uzbuđenje. S druge strane, odstupanje iznad 12% pokazuje nespremnost za preduzimanje medvjeđih strategija, tipičnih za medvjeđa tržišta.

Eter 30-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas.ch

Za referencu, što je veći indeks, to su trgovci manje skloni riziku smanjenja cijene. Kao što je gore prikazano, indikator iskrivljenosti je izašao iz “straha” moda 16. jula kada je ETH probio iznad otpora od 1.300 dolara. Stoga, ovi trgovci opcijama više nemaju veće izglede za pad tržišta jer je kosina i dalje ispod 12%.

Povezano: Ethereum će nadmašiti Visu sa zkEVM Rollups, kaže suosnivač Polygona

Margin trgovci smanjuju svoje bikovske opklade

Da bi se potvrdilo da li su ova kretanja bila ograničena na određeni instrument opcija, trebalo bi analizirati tržišta marže. Pozajmljivanje omogućava investitorima da iskoriste svoje pozicije za kupovinu više kriptovalute. Kada ovi pametni trgovci otvore marže, njihovi dobici (i potencijalni gubici) zavise od povećanja cijene Ethera.

Bitfinex maržinski trgovci poznati su po stvaranju pozicijskih ugovora od 100.000 ETH ili više u vrlo kratkom vremenu, što ukazuje na učešće kitova i velikih arbitražnih stolova.

Bitfinex ETH marža duguje. Izvor: Coinglass

Eter marže su 2. jula dostigle vrhunac od 500.000 ETH, što je najviši nivo od novembra 2021. Međutim, podaci pokazuju da su ti pametni trgovci smanjili svoje bikovske opklade jer je cena ETH povratila neke od svojih gubitaka. Podaci ne pokazuju dokaze da bi trgovci na marginama Bitfinexa očekivali korekciju od 65% od maja do ispod 1.000 dolara sredinom juna.

metrika rizika opcija pokazuje da se profesionalni trejderi manje boje potencijalnog kraha, ali u isto vrijeme, igrači tržišta margina su odmotali bikovske pozicije dok cijena ETH pokušava uspostaviti podršku od 1.600 dolara.

Očigledno, investitori će nastaviti da prate uticaje nominalnih TVL depozita i potražnje za pametnim ugovorima na mrežne naknade za gas pre nego što naprave dodatne bikovske opklade.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *