Crypto

29.000 dolara Bitcoin je bliže nego što biste očekivali, prema podacima o derivatima

Cijena bitkoina (BTC) nastavlja da se bori na otporu od 24.000 dolara i cijena je tamo odbijena 10. avgusta, ali odbijanje nije bilo dovoljno da izbaci cijenu iz 52-dnevnog uzlaznog kanala. Kanal ima podršku od 22.500 dolara i ova bikovska formacija sugerira da će cijena BTC-a na kraju dostići nivo od 29.000 dolara do početka oktobra.

Bitcoin/USD 12-satna cijena. Izvor: TradingView

Podaci o bitkoin derivatima pokazuju nedostatak interesa dugih kredita (bikova), ali u isto vrijeme ne procjenjuju veće šanse za iznenadni krah. Zanimljivo je da je najnoviji pad Bitcoina 9. avgusta bio praćen negativnim performansama dionica koje kotiraju u SAD.

8. avgusta, proizvođač čipova i video grafičkih kartica Nvidia Corp (NVDA) objavio je da će njegova prodaja u drugom kvartalu predstavljati pad od 19% u odnosu na prethodni kvartal. Štaviše, američki Senat je 6. avgusta usvojio zakon koji bi mogao negativno uticati na korporativne zarade. Uprkos oslobađanju 430 milijardi dolara za finansiranje “klime, zdravstvene zaštite i poreza”, odredba bi nametnula porez od 1% na otkup dionica od strane javnih kompanija.

Visoka korelacija tradicionalne imovine i kriptovaluta ostaje velika zabrinutost za neke investitore. Investitori ne bi trebali biti ispred sebe čak i ako se inflatorni pritisak povuče jer američki Fed vrlo pažljivo prati podatke o zaposlenosti. Najnovije očitavanje pokazalo je stopu nezaposlenosti od 3,5% tipičnu za prezagrijana tržišta, što je prisililo monetarne vlasti da i dalje povećavaju kamatne stope i ukidaju stimulativne programe otkupa duga.

Smanjenje rizičnih pozicija trebalo bi da bude norma sve dok investitori jasno ne pokažu da je američka Centralna banka bliže ublažavanju strože monetarne politike. Upravo zato kripto trgovci tako pažljivo prate makroekonomske brojke.

Trenutno, Bitcoin nema snage da slomi otpor od 24.000 dolara, ali trgovci bi trebali proučavati derivate kako bi procijenili raspoloženje profesionalnih investitora.

metrike Bitcoin derivata su neutralne prema medvjedama

Godišnja premija za Bitcoin fjučers mjeri razliku između dugoročnih fjučers ugovora i trenutnih nivoa na spot tržištu. Indikator bi trebao biti između 4% i 8% da bi kompenzirao trgovce za “zaključavanje” novca do isteka ugovora. Dakle, nivoi ispod 2% su izrazito medveđi, dok brojke iznad 10% ukazuju na preterani optimizam.

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse bitkoina. Izvor: Laevitas

Gornji grafikon pokazuje da je ova metrika pala ispod 4% 1. juna, odražavajući nedostatak potražnje trgovaca za dugim (bikovskim) pozicijama. Međutim, sadašnje očitavanje od 2% nije posebno zabrinjavajuće, s obzirom da je BTC u padu od 51% od početka godine.

Kako bi isključili eksternalije specifične za fjučers instrument, trgovci također moraju analizirati tržišta Bitcoin opcija. Delta kos od 25% je znak koji govori kad god arbitražni stolovi i market mejkeri preskupe za zaštitu nagore ili nadole.

Povezano: Cijena bitkoina iznosi 24.000 dolara, Ethereum dostiže 2-mjesečni maksimum kako se inflacija u SAD smanjuje

Ako se ovi trgovci plaše pada cijene Bitcoina, indikator iskrivljenosti će se pomjeriti iznad 12%. S druge strane, generalizirano uzbuđenje odražava negativnu iskrivljenost od 12%.

Bitcoin 30-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas

Podaci pokazuju da se indikator skew kreće između 3% i 5% od 5. avgusta, što se smatra neutralnim područjem. Trgovci opcijama više ne naplaćuju previše za zaštitu od pada, što znači da im možda nedostaje uzbuđenja, ali su barem napustili osjećaj “straha” koji je viđen u posljednjih nekoliko mjeseci.

Uzimajući u obzir trenutni obrazac uzlaznog kanala Bitcoina, investitori u Bitcoin vjerovatno ne bi trebali previše brinuti o nedostatku potražnje za kupovinom, prema podacima tržišta fjučersa.

Naravno, postoji zdrav skepticizam koji se ogleda u metrikama derivata, ali put do cijene BTC od 29.000 USD ostaje jasan sve dok su statistika inflacije i zaposlenosti pod kontrolom.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *