Crypto

20 miliona JavaScript programera sada može da pravi aplikacije na NEAR: KBW 2022

20 miliona JavaScript programera će sada imati mogućnost pisanja blokčejn pametnih ugovora i pravljenja aplikacija na NEAR protokolu, nakon što su u ponedjeljak predstavili JavaScript pakete za razvoj softvera (JS SDK).

U razgovoru s Cointelegraphom na Korea Blockchain Week-u (KBW) 9. avgusta (po lokalnom vremenu), osnivač NEAR-a Illia Polosukhin je naglasio da će ovaj potez otvoriti polje niše u razvoju blockchaina za znatno širu publiku:

“Postoji oko 20 miliona JavaScript programera u svijetu. Vjerovatno kao što je svaki programer na ovaj ili onaj način napisao JavaScript u svom životu. A ono što vam dozvoljavamo je da pišete pametne ugovore u JavaScriptu.”

“Prije nego što smo imali Solidity, dakle za Ethereum i druge Layer 2, imali smo Rust, što je Solana i Near uglavnom. I tako Solidity ima vjerovatno 100.000 programera koji su upoznati s njim, a onih koji su aktivni je još manje. Još manje je vjerovatno u Rustu”, dodao je.

U najavi od 8. avgusta koju je podijelio sa Cointelegraphom, NEAR je istaknuo da JS SDK uključuje “sam okvir ugovora, primjere i testove ugovora JavaScript i TypeScript”.

Polosukhin je dodao da JS SDK-ove može koristiti bilo ko, od studenata koji žele da urone svoje prste u blockchain, do ljudi u komercijalnom sektoru koji žele ubrzati svoje projekte.

„Učenik može napraviti aplikaciju bez potrebe da uči nove jezike bez potrebe da uči nove vještine. Takođe će preduzetnicima biti lakše da zapošljavaju [devs]tako da zapravo mogu izgraditi timove jače, brže i brže isporučiti proizvode,” rekao je, dodajući da:

„Near-ova ideja je da se izgradi veoma proširiv i moćan sistem koji omogućava programerima da prave bilo šta, od jednostavnih do veoma složenih aplikacija.”

Na pitanje da li će JS SDK-ovi biti kompatibilni sa Ethereum virtuelnom mašinom s obzirom da je NEAR konkurent Ethereumu, Polosukhin je rekao da će ponuda raditi posebno na Near-u, ali da je moguće kreirati EVM kompatibilne pametne ugovore iz SDK-a, slično kao EVM kompatibilno skaliranje Aurora je kreirana na NEAR.

Povezano: Korea Blockchain Week, 8. avgust: Prvi dan za poneti od Cointelegraph tima

NEAR je platforma za decentraliziranu aplikaciju (dApp) koja je lansirana u aprilu 2020. koja je dizajnirana da bude prilagođena programerima i korisnicima. Njegov izvorni token NEAR trenutno je dvadeset i četvrta najveća kripto imovina u smislu tržišne kapitalizacije od 4,1 milijardu dolara.

Imovina je procijenjena na 5,44 USD u vrijeme pisanja i porasla je za 42,8% u posljednjih 30 dana prema CoinGecko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *