Crypto

2 metrike signaliziraju da će se otpor kripto tržišne kapitalizacije od 1,1T zadržati

Kriptovalute nisu uspjele slomiti otpor tržišne kapitalizacije od 1,1 bilion dolara, koji je bio jak u posljednja 54 dana. Dva vodeća novčića su zadržala tržište jer je Bitcoin (BTC) izgubio 2,5%, a Eter (ETH) se povukao za 1% u proteklih sedam dana, ali je nekoliko altcoina predstavljalo snažan rast.

Ukupna kapitalizacija kripto tržišta pala je za 1% na 1,07 biliona dolara između 29. jula i 5. avgusta. Na tržište su negativno uticali izveštaji od 4. avgusta da američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) istražuje svaku američku kripto berzu nakon što je regulator optužio bivši zaposlenik Coinbase-a s insajderskom trgovinom.

Ukupna kripto tržišna kapitalizacija, milijarde USD. Izvor: TradingView

Iako dva vodeća kriptoaktiva nisu bila u mogućnosti da ispisuju nedeljne dobitke, apetit trgovaca za altcoinima nije bio pogođen. Na investitore je pozitivno utjecalo partnerstvo na berzi Coinbase s BlackRockom, najvećim svjetskim menadžerom finansijskih sredstava, odgovornim za ulaganja u vrijednosti od 10 biliona dolara.

Coinbase Prime, usluga koja se nudi BlackRockovim klijentima, je institucionalno trgovačko rješenje koje pruža trgovinu, skrbništvo, financiranje i ulaganje u preko 300 digitalnih sredstava. Shodno tome, poređenje dobitnika i gubitnika među prvih 80 novčića daje iskrivljene rezultate, jer je 10 njih poraslo 12% ili više u proteklih sedam dana:

Sedmični dobitnici i gubitnici među 80 najboljih kovanica. Izvor: Nomics

FLOW je ojačao 48% nakon što je Instagram najavio podršku za Flow blockchain putem Dapper Wallet-a. Društvena mreža koju kontroliše Meta (bivši Facebook) proširuje nezamenljivu integraciju tokena.

Filecoin (FIL) je dobio 38% nakon nadogradnje v16 Skyr 2. avgusta, što je ojačalo protokol kako bi se izbjegle ranjivosti.

VeChain (VET) je dobio 16,5% nakon što su neki izvori vijesti pogrešno najavili Amazon Web Services (AWS) partnerstvo. VeChain Foundation objašnjeno da je AWS referenca prvi put citirana u studiji slučaja od 9. maja.

Tether premium se blago pogoršao

OKX Tether (USDT) premium je dobar pokazatelj potražnje kripto maloprodajnih trgovaca u Kini. Mjeri razliku između kineskog ravnopravnog trgovanja i američkog dolara.

Prekomjerna potražnja za kupovinom ima tendenciju da pritisne indikator iznad fer vrijednosti na 100%, a tokom medvjeđeg tržišta, Tetherova tržišna ponuda je preplavljena, uzrokujući popust od 4% ili više.

Tether (USDT) peer-to-peer u odnosu na USD/CNY. Izvor: OKX

Trenutno, Tether premium iznosi 98,4%, što je najniži nivo od 10. juna. Iako je bio udaljen od maloprodajne panične prodaje, indikator je pokazao skromno pogoršanje tokom protekle sedmice.

Međutim, slabija maloprodajna potražnja nije zabrinjavajuća, jer djelomično odražava ukupnu kapitalizaciju kriptovaluta koja je pala za 69% od početka godine do danas.

Tržišta fjučersa pokazuju pomiješana raspoloženja

Vječni ugovori, također poznati kao inverzni swapovi, imaju ugrađenu stopu koja se obično naplaćuje svakih osam sati. Berze koriste ovu naknadu da bi izbegle neravnoteže deviznog rizika.

Pozitivna stopa finansiranja ukazuje na to da dugovi (kupci) traže više poluge. Međutim, suprotna situacija se događa kada šorts (prodavači) zahtijevaju dodatnu polugu, što uzrokuje negativnu stopu finansiranja.

Akumulirana stopa finansiranja trajnih fjučersa 5. avgusta. Izvor: Coinglass

Kao što je gore prikazano, akumulirana sedmodnevna stopa finansiranja je ili blago pozitivna ili neutralna za najveće kriptovalute prema otvorenom interesu. Takvi podaci ukazuju na uravnoteženu potražnju između dugih (kupaca) i šortsova (prodavaca).

S obzirom na odsustvo potražnje za Tetherom u Aziji i mješovite trajne ugovorne premije, postoji nedostatak povjerenja od strane trgovaca jer se ukupna kripto kapitalizacija bori sa otporom od 1,1 bilion dolara. Dakle, čini se da trenutno medvjedi imaju prednost s obzirom na neizvjesnosti uzrokovane optužbama SEC-a protiv bivšeg Coinbase menadžera.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *