Crypto

1inch izdaje novi alat za zaštitu trgovaca od ‘sendvič napada’

Exchange agregator 1inch je 25. novembra objavio novi alat pod nazivom “Rabbithole”, za koji kompanija kaže da će zaštititi trgovce od zlonamjernih “sendvič napada”. Tim je najavio lansiranje alata u saopštenju za javnost koje je stavljeno na raspolaganje Cointelegraphu.

Rabbithole radi tako što omogućava korisnicima da predaju transakcije direktno na Ethereum čvorove, zaobilazeći mempool. Da bi ga koristili, korisnici moraju promijeniti krajnju tačku poziva udaljene procedure (RPC) u svom kripto novčaniku. Nakon toga, svaka zamjena pokrenuta preko 1inch će biti analizirana od strane privatnog algoritma rutiranja tx-a koji je razvio 1inch tim, a zatim će biti poslana direktno validatorima ako postoji mogućnost sendvič napada.

Prema saopštenju za javnost, „sendvič napad“ je vrsta pokretanja kripto fontova koja se sastoji od tri koraka:

  1. Napadač skenira mempul blockchaina dok ne pronađe transakciju visoke vrijednosti
  2. Transakcija se šalje kako bi se unaprijed izvršila kupovina žrtve, a plaća se veći gas kako bi se osiguralo da se transakcija napadača obradi prije žrtvine. Ova rana transakcija podiže cijenu novčića koji će se kupiti, što uzrokuje da žrtva plati više
  3. Nakon što je transakcija žrtve obrađena, napadač šalje drugu transakciju kojom prodaje njihove novčiće, ostavljajući razliku u cijeni

Ova vrsta napada je tako nazvana jer „sendviči“ transakciju žrtve između dvije transakcije koje je podnio napadač.

Prema izvještaju TarLogic-a pod naslovom „Praćenje Ethereum blockchain kripto napadača: Mjerenje sendvič napada“, više od 60.000 Ether (ETH) je izgubljeno od sendvič napada od maja 2020. do aprila 2022. – vrijednost od preko 72.000.000 dolara u vrijeme objave.

Tim za istraživanje i razvoj kriptovaluta, Flashbots, ranije je objavio python biblioteku koja je omogućavala korisnicima da podnose transakcije direktno čvorovima. Međutim, ova biblioteka se mogla koristiti samo u razvojnom okruženju. Prema 1inch-u, Rabbithole je biblioteka koja radi slično kao i Flashbots, ali također uključuje korisnički prilagođeni frontend za korisnike.

Rabbithole je posljednja u nizu nadogradnji 1-inčnog agregatora decentralizirane razmjene (DEX). U avgustu 2021., tim je lansirao verziju Ethereum sloja 2 na Optimism-u, a u novembru 2021. implementiran je novi mainnet ruter za optimizaciju troškova plina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.