Crypto

10 kripto tvitova koji su starili kao mlijeko: izdanje 2022

Lakše rečeno, bila je to divlja godina za kripto sektor.

U rasponu od manje od 12 mjeseci, treći najvredniji stabilcoin implodirao je, što je dovelo do domino efekta zbog kojeg je kripto zajmodavac Celsius bankrotirao, osnivači Three Arrows Capitala su propali, a jedan od kripto najaltruističnijih rukovodilaca odletio kući u lisicama.

U ovom članku, Cointelegraph je odabrao 10 tvitova vezanih za kriptovalute koji su starili kao pokvareno mlijeko.

Do Kwon – “Stalni momci”

Dana 10. maja, baš kada je algo-stabilna valuta, ranije poznata kao TerraUSD, počela da pada ispod svoje fiksacije za dolar, osnivač Terraform Labsa pokušao je da ublaži strahove od daljeg depeg-a, tvitujući: „Ubacivanje više kapitala – stabilni momci“.

Pa, svi znamo šta se desilo posle. Kolaps ekosistema Terra u maju 2022. godine doveo je do toga da je više od 40 milijardi dolara izbrisano s tržišta samo u tom mjesecu.

Od tada, Do Kwon i preostala Terra zajednica su pokušali da ožive projekat sa novijim stabilcoinom koji je počeo da radi. TerraUSD je od tada rebrendiran u TerraClassicUSD (USTC) i u vrijeme pisanja vrijedi 0,02 dolara.

Do Kwon — „Vaša veličina nije veličina“

Sljedeći na listi je Kwonov poznati odgovor kripto trgovcu Algodu, koji je 9. marta istaknuo da ako LUNA “probije nove ATH, ja ću ga skratiti veličinom. To je velika guzica, prilično je siguran da će VC-ovi također zaštititi svoja ulaganja od kriminalaca.”

Kwon je zatim uzvratio tako što je u suštini nazvao Algoda siromašnim, rekavši: „Da, ali tvoja veličina nije veličina“ prije nego što je dodao: „Dolazi 10 dolara, svi se sklonite“.

To je, naravno, sjećao Kwon u mnogim prilikama tokom i nakon što je otišao u režim kontrole štete dok je TerraUSD izmakao kontroli.

SBF — „Prodaj mi sve što želiš. Onda idi odjebi.”

Sam Bankman-Fried (SBF) ima gotovo beskrajnu količinu izjava koje vjerovatno izgledaju užasno u trenutnim okolnostima. Ne samo da je lagao o “imovina je u redu”, već nam je nedugo prije nego što je njegova kompanija podnijela zahtjev za bankrot, osnivač FTX-a ostavio i mem Solana od 3 dolara (SOL).

U debati na Twitteru od januara, trgovac kriptovalutama CoinMamba ušao je pod kožu SBF-a u januaru 2021. godine, sugerirajući da je SOL odlična prilika za skraćenje cijene u odnosu na cijenu od 3 dolara.

Nakon ponavljanja u kojem su njih dvojica pokušavali izgladiti opkladu na buduću cijenu, SBF-u je konačno bilo dosta podsmijeha CoinMamba SOL i rekao:

“Kupiću onoliko SOL-a koliko ti imaš, trenutno, za 3 dolara. Prodaj mi sve što želiš. Onda idi odjebi.”

Komentar je postao legendarni u kripto zajednici, posebno nakon što je cijena SOL-a 6. novembra 2021. dostigla najviši nivo od 259,96 dolara u istoriji.

Međutim, čini se da se CoinMamba posljednji nasmijao, jer je Bankman-Friedova firma katastrofalno propala godinu dana kasnije.

Odgovarajući na skoro dvije godine staru temu, CoinMamba je dao Bankman-Friedu okus vlastitog lijeka. „Kupiću sve što imate, trenutno, za 3 dolara. Prodaj mi sve što želiš. Onda idi odjebi.”

Alex Mashinsky — „Sva sredstva su sigurna.“

Usred fijaska sa LUNA-om u maju, počele su da kruže glasine da Celsius ima problema sa likvidnošću i da bi mogao da se uputi u ozbiljne probleme, dok su drugi tvrdili da je firma već “potpuno zbrisana”.

U pokušaju da brzo uvjeri kupce Celsiusa, Mashinsky je odgovorio na glasine navodeći u tvitu od 12. maja: „Uprkos ekstremnoj volatilnosti tržišta, Celsius nije doživio nikakve značajnije gubitke“, dodajući:

“Sva sredstva su sigurna.”

Ove četiri riječi su postale preteča propasti industrije.

Mesec dana kasnije, 12. juna, firma je pauzirala sva povlačenja. Dana 13. jula, podnijela je zahtjev za stečaj po poglavlju 11. Korisnici se i dalje bore da povrate čak i dio svojih sredstava dok razgovaramo.

Celzijus — „Ako nemate slobodan i neograničen pristup sopstvenim sredstvima, da li su to zaista *vaša* sredstva?“

Prateći Mašinskog je klasik iz Celsius Network-a, u kojem je firma reklamirala čitavu frazu „odbaci se sa bankoma“. Kripto zajmodavac je često sugerirao da je vjerodostojniji od bankarskog sistema.

U tvitu od 14. novembra 2019. godine, Celsius Network je tvitovao: „Ako nemate besplatan i neograničen pristup sopstvenim sredstvima, da li su to zaista *vaša* sredstva?“ prije dodavanja:

“#UnbankYourself sa Celzijusom i pridružite se sljedećoj generaciji finansijskih usluga – bez naknada, bez kazni, bez blokada, samo profit.”

Ta izjava nije dobro prošla u 2022.

U toku procesa stečaja u poglavlju 11, korisnici nisu imali pristup svojim blokiranim sredstvima, dok je i profit pod znakom pitanja, s obzirom da možda neće dobiti sva sredstva nazad.

Voyager — „Imamo iskustvo za to […] Izdrži bilo koje medvjeđe tržište.”

Slijedeći sličnu liniju kao Celsius i Mashinky, kolega bankrotirani kripto zajmodavac Voyager je u junu objavio dugačku nit na Twitteru, koja sada izgleda pomalo deplasirano jer se 2022. bliži kraju.

U pokušaju da uvjeri kupce da je kompanija bila sigurna tokom medvjeđeg tržišta nakon kolapsa ekosistema Terra, Voyager je uvjerio kupce da pažljivo upravlja “rizikom” i njegova misija je da “učini kriptovalute što jednostavnijim što je moguće sigurnijim”.

„Naš jednostavan pristup upravljanju imovinom sa niskim rizikom rezultat je našeg višedecenijskog iskustva u vođenju kompanija kroz tržišne cikluse. Imamo iskustvo da podržimo naše odluke i izdržimo bilo koje medvjeđe tržište.”

Tokom narednih nekoliko sedmica, naširoko je objavljeno da se kompanija suočava s problemima likvidnosti, a do 5. jula Voyager je podnio zahtjev za bankrot.

TechCrunch — “Kolaps ETH je neizbježan”

Sljedeći na redu je tweet koji datira iz 2018. godine iz fintech novinske kuće TechCrunch koji glasi: “Kolaps ETH-a je neizbježan.”

Tvit je popraćen izuzetno lošim člankom u kojem autor, Jeremy Rubin, predviđa da će “ETH – imovina, a ne sama Ethereum mreža – pasti na nulu”.

Rubin, koji je na kraju članka otkrio da je u to vrijeme bio hodler Bitcoin (BTC) i Litecoin (LTC), bizarno sugerira da ako Ethereum mreža dovrši sve što je u planu, niko neće imati koristi od imovine .

Međutim, u vrijeme pisanja ovog teksta, Ether (ETH) stoji na 1.196 dolara i predstavlja niz razloga zbog kojih ljudi žele da ga zadrže: nagrade za ulaganje, pozajmljivanje, pozajmljivanje i deflaciona tokenomija.

Osim toga, služi i u komunalne svrhe, kao što je provođenje transakcija na najvećoj mreži pametnih ugovora na tržištu.

Kliknite na “Sakupi” ispod ilustracije na vrhu stranice ili slijedite ovaj link.

Avraham Eisenberg — „Šta ćeš da uradiš, uhapsiš me?“

Avraham Eisenberg, kripto trgovac koji stoji iza eksploatacije decentralizovane berze Mango Markets od 110 miliona dolara, nalazi se na listi zbog tvita iz oktobra koji izgleda užasno u trenutnim okolnostima.

Sam tvit se vrti oko prilično bezazlenog ponavljanja u vezi sa Ajzenbergovom pogrešnom upotrebom oznake @inversebrah, pri čemu je Sheik Swampert napomenuo: “Ne nazivaš inversebrah na sebi, čovječe.”

Kao odgovor, Eisenberg je rekao: “Šta ćeš učiniti, uhapsiti me?”

Od ove sedmice, Eisenberg je zapravo uhapšen i suočava se s optužbama za manipulaciju tržištem zbog eksploatacije Mango Markets, za koju je dosljedno tvrdio da je „veoma profitabilna strategija trgovanja“ olakšana putem „legalnih radnji na otvorenom tržištu“.

Kao takav, ovaj tvit je brzo postao popularan mem koji će najvjerovatnije dugo živjeti u Crypto Twitter folkloru.

Fortune — SBF, “sljedeći Warren Buffet”

Američki poslovni magazin Fortune takođe se našao na ovoj listi jer je u avgustu govorio o SBF-u.

U niti na Twitteru, publikacija ga je označila kao “de facto vođu kripto zajednice” prije nego što je sugerirala da je on “sljedeći Warren Buffet, Cryptoov bijeli vitez” i “Princ rizika”.

Kevin O’Leary — „Koristit ću FTX da povećam svoju alokaciju“

Shark TankKevin O’Leary, također poznat kao Mr. Wonderful, nalazi se na listi zbog svoje podrške FTX-u i bivšem izvršnom direktoru, Samu Bankman-Friedu.

O’Learyjev sada obrisani tweet došao je 10. augusta 2021., nakon što je potpisao ugovor da postane glasnogovornik FTX-a. U tvitu je naglasio:

“Konačno sam riješio probleme usklađenosti s #cryptocurrencies, koristit ću FTX da povećam svoju alokaciju i koristim platformu za upravljanje svojim portfeljima.”

Nažalost po O’Learyja, FTX je bio sve samo ne usklađen, a milioner je rekao da je vjerovatno izgubio cijelih 15 miliona dolara koje je platio da bude glasnogovornik FTX-a nakon poreza, agentskih naknada i svih kriptovaluta koje je držao na berzi izgubljeni nakon što je firma bankrot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *