Crypto

10.000 BTC odlazi sa kripto novčanika povezanog sa Mt. Gox hakom

Kripto novčanik koji pripada zatvorenoj kripto berzi BTC-e upravo je premjestio 10.000 Bitcoin (BTC), trenutno vrijednih preko 165 miliona dolara, na različite berze, lične novčanike i druge izvore 23. novembra.

Izvještaj Chainalysis od 23. novembra navodi da je ovo povlačenje najveće koje je BTC-e izvršio od aprila 2018. godine, BTC-e i WEX — razmjena za koju se smatra da je nasljednik BTC-e — oba su slala male količine BTC-a ruskim elektronskim plaćanjima servisirajte Webmoney 26. oktobra pre nego što izvršite probno plaćanje 11. novembra, a zatim prebacite dodatnih 100 BTC 21. novembra.

Kretanje BTC-a koji pripada BTC-e i WEX novčanicima. slika: Chainalysis

Od ukupnog poslanog iznosa, 9.950 BTC se još uvijek nalazi u ličnim novčanicima, dok je ostatak prebačen preko posrednika prije nego što je završio na četiri adrese depozita u dvije velike mjenjačnice.

Suosnivač i izvršni direktor Blockchain analitičke firme Cryptoquant, Ki Young Ju, također je potvrdio nalaze navodeći da je 0,6% sredstava poslano na berze i može predstavljati likvidnost na strani prodaje.

U tvitu od 24. novembra, Young Ju je podijelio slike transfera naglašavajući da je BTC bio u novčaniku više od sedam godina.

Young Ju je također spomenuo da je 65 BTC prebačeno na kripto mjenjačnicu HitBTC i pozvao ih da suspendovati račun za sumnjive aktivnosti.

Povezano: Crypto je preživio gore od pada FTX-a: Chainalysis

Mt. Gox je bila berza kriptovaluta sa sjedištem u Tokiju koja je nekada činila više od 70% Bitcoin transakcija. U 2014, berza je hakovana sa hiljadama ukradenih bitkoina, a berza je ubrzo nakon toga podnela zahtev za bankrot.

BTC-e, čiji su serveri bili smješteni u Sjedinjenim Državama, zatvorio je svoju web stranicu i zaplijenio sredstva od strane Federalnog istražnog biroa (FBI) 2017. godine nakon navoda da je umiješan u pranje novca, uključujući kriptovalute ukradene tokom Mt. Gox exchange hack.

Prema Chainalysisu, u vrijeme gašenja BTC-e je još uvijek držao “značajnu količinu Bitcoina”, a u aprilu 2018. premjestio je preko 30.000 BTC iz svog servisnog novčanika.

Dok su vlasnici BTC-e pokušali ostati anonimni, smatra se da je Alexander Vinnik glavni operater i zbog toga je upleten u pravne bitke posljednjih pet godina.

Izvještaj WizSecuritya objavljen 2017. navodi da su BTC-e i Vinnik bili direktno uključeni u krađu Mt. Gox Bitcoina i korisničkih sredstava, s tim da je potonji bio primoran da obustavi trgovanje i zatvori svoju web stranicu nakon gubitaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.